Economie
EO

Beurs torenhoog door investering in AI; nieuwe dot-com-bubbel in de maak?

foto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Beurs torenhoog door investering in AI; nieuwe dot-com-bubbel in de maak?

Ondanks oorlogen in Israël en Oekraïne, gevaar van de Houthi’s en dreigende milieuproblemen ging de AEX-index afgelopen week door het dak. De reden? AI. "Er is sprake van een AI-hype. Iedereen gelooft in de heilige AI, dus veel bedrijven willen daarin investeren", vertelt beursanalist Corné van Zeijl. En dat brengt risico's met zich mee.

AEX torenhoog door AI - Geld of je leven

De hoge AEX-score komt met name door aandelen in techbedrijven, zegt Van Zeijl. "ASML bijvoorbeeld, dat is 19 procent van die hele index. Als die omhooggaat, trekt dat de hele beurs mee. Dat zie je ook in de Verenigde Staten." Deze investeringen worden dus vooral gedaan door AI. "Iedereen gelooft erin dat we straks allemaal met kunstmatige intelligentie bezig zijn, dus dan moet je daar nu in investeren."

Bubbel

De investeringen in AI brengen een bubbelrisico met zich mee, denkt Peter de Waard, financieel journalist bij de Volkskrant. "Je kunt het wel enigszins vergelijken met de dot-com-bubbel in de jaren ’90. Telecombedrijven betaalden toen idiote bedragen. Dat ging om honderden miljarden. Een gigantische hype, maar begin deze eeuw stortte dat gigantisch in…"

De reden daarvan was het wegvallen van vertrouwen: investeerders geloofden niet meer dat ze hun geld gingen terugverdienen. “De beurs is een kudde-gebeuren. Iedereen stapt er tegelijk in en iedereen stapt er tegelijk weer uit.”

Een groot verschil is dat techbedrijven zoals Apple, Microsoft en Meta nu daadwerkelijk veel winst maken, zegt Van Zeijl, terwijl dat in de jaren '90 met de telecombedrijven niet zo was. "Rond 2000 had je heel veel veelbelovende bedrijfjes, maar die maakten geen winst en die moesten steeds geld lenen. Toen de leningen niet meer werden verstrekt gingen ze failliet." Vooralsnog hoeven we ons dus nog geen zorgen te maken.

Inflatie

Als je geen aandelen hebt, heb je mogelijk ook wat aan hogere beurskoersen, vertelt De Waard. Dat komt omdat veel beleggers pensioenfondsen zijn. Als die meer winst maken op hun aandelen, gaat het beter met je pensioen. "Dan krijgen pensioengerechtigden meer koopkracht", zegt hij.

Meer geld in de samenleving is ook goed voor bijvoorbeeld winkels, al kan dit wel weer voor inflatie zorgen. Dit is echter geen eeuwige beweging, relativeert De Waard: "De beurs is nu hoog, maar hij gaat ook wel weer een keer naar beneden. Wanneer weet niemand. Als we dat wel zouden weten, zouden we nu vanuit de Bahama’s uitzenden…", lacht hij.

Dit zijn de maatregelen waar de Europese boer boos over is

Geld of je leven

Geld of je leven is een dagelijks economieprogramma van de EO. Wil je meer Geld of je leven? Alle gesprekken over de staat van de economie vind je in onze podcast.

Klik hier om je te abonneren

Ster advertentie
Ster advertentie