Economie
EO

Wouter Bos (CEO Invest-NL) heeft ook nog miljoenen te verdelen

  1. Nieuwschevron right
  2. Wouter Bos (CEO Invest-NL) heeft ook nog miljoenen te verdelen

Wouter Bos, CEO van Invest-NL, vindt dat bedrijven eerst moeten kijken naar financieringsmogelijkheden voordat ze subsidie aanvragen. Hierover wil hij in gesprek met Rob Jetten, de minister voor Klimaat en Energie. Bedrijven kunnen wat Bos betreft ook op een andere manier aan geld komen. "Daar moet je afspraken over maken en dat gaat vast lukken", aldus de voormalig minister van Financiën in Geld of je Leven.

Invest-NL steekt jaarlijks zo’n 250 miljoen euro in concrete financieringen en investeringen, maar ze geven het geld niet zomaar weg. Uiteindelijk moet het geld terugbetaald worden en is het de bedoeling dat Invest-NL een reële kans heeft om er toch nog iets op te verdienen.

Gesprek met Rob Jetten

“Wat je niet wilt is dat ondernemers nu eerst naar een subsidieloket gaan om daar heel veel subsidie binnen te halen”, aldus Wouter Bos. Mocht het klimaatfonds van Rob Jetten dat 35 miljard euro bedraagt, ook bedoeld zijn om bedrijven te financieren met nieuwe innovatieve technologieën op het gebied van klimaat en energie, gaat hij zeker met hem praten.

Volgens Bos hebben bedrijven die subsidie helemaal niet nodig en kunnen ze daarvoor ook bij een bank terecht of bij een fonds als Invest-NL, waarvan het ministerie van Financiën overigens de aandeelhouder is. “Subsidiegeld zie je namelijk nooit meer terug en het is ook belastinggeld. Eigenlijk is de stelregel: subsidie moet je alleen geven als het echt nodig is en niks anders kan.”

Hoeder van de schatkist

Wouter Bos vindt het wel verstandig dat het kabinet veel geld voor klimaat en energie uittrekt, maar af en toe krijgt hij het gevoel dat het lijkt alsof het geld aan de boom groeit en het niks kost. En dat kan niet eeuwig duren, vindt de oud-minister van Financien. “Dat besef zal ook op enig moment in Den Haag neerdalen. Er zit nog een hoeder van de schatkist in me, dat raak je nooit helemaal kwijt.”

Ster advertentie
Ster advertentie