Economie
EO

'Misstanden bij PostNL in België komen ook in Nederland voor'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Misstanden bij PostNL in België komen ook in Nederland voor'

PostNL ligt onder vuur na opnieuw een onthullend onderzoek in België. Daaruit blijkt dat er nog steeds minderjarigen aan het werk zijn via onderaannemers. PostNL zegt zich er niet in te herkennen, maar wat in België gebeurt kun je wel degelijk vergelijken met wat hier gebeurt, zegt arbeidseconoom Ronald Dekker in het programma Geld of je Leven. "Ik ga ervan uit dat als je goed zoekt, je dit soort misstanden hier ook vindt."

Negen mensen PostNL opgepakt in België

In de reportages van VTM Nieuws en Het Laatste Nieuws die dinsdag naar buiten zijn gekomen zijn opgejaagde bezorgers te zien - en minderjarigen, die via onderaannemers aan het werk worden gezet. De onderzoeken leidden er al toe dat negen mensen bij de Belgische tak, onder wie de topman, werden opgepakt. Ze worden er zelfs van verdacht leiding te hebben gegeven aan een criminele organisatie.

"Het dossier tegen PostNL wordt steeds dikker," zegt onderzoeksjournalist Joppe Nuyts, die voor de reportage undercoverbeelden maakte. "Dat er kinderen in dienst worden genomen om kosten te drukken kan niet door de beugel. Dat is een crimineel feit en de rechter zal daar straks over moeten oordelen."

Het is niet ondenkbaar dat er in Nederland ook nog veel verhalen naar buiten gaan komen, zegt arbeidseconoom Ronald Dekker van TNO. "PostNL werkt zowel in België als hier met ketens van onderaannemers. Voor het overgrote deel van de bezorgers neemt het dus geen werkgeversverantwoordelijkheid. Dat ze in Nederland nog niet tegen de lamp zijn gelopen is vooral omdat de inspectie en overheid hier minder hard handhaven dan in België. Maar als je goed zoekt ga ik ervan uit dat je die misstanden hier ook vindt."

'Pakketbezorging werkt misstanden in de hand'

De manier van hoe het bedrijf de pakketbezorging organiseert werkt deze problemen namelijk in de hand, zegt Dekker. "PostNL doet zaken met een onderaannemer, daar hangen weer onderaannemers onder, daar blijft uiteindelijk weinig geld voor over. Dan worden mensen gedwongen veel uur te maken of de kantjes ervan af te lopen. Het kan er dus zelfs toe leiden dat iemand zijn 13-jarige neefje meeneemt. Dit systeem werkt dat in de hand."

In een reactie aan Geld of je Leven laat PostNL weten zich niet te herkennen in de beschuldigingen. "Net zoals de vorige keer gaat het om anonieme, niet te controleren informatie waarin wordt beweerd dat bezorgondernemers zouden werken met minderjarigen."

In geen van onze talloze dagelijkse, 100% dekkende controles en onderzoeken is hiervan iets gebleken. Het waarheidsgehalte van anonieme getuigenissen en geblurde beelden is niet te controleren; niet voor ons en niet voor andere partijen."

PostNL onder vuur in België

Ster advertentie
Ster advertentie