Binnenland
MAX

Energiecoaches druk door hoge energieprijs

foto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Energiecoaches druk door hoge energieprijs

De start van het nieuwe jaar betekent voor veel mensen opnieuw een verhoging van de energierekening, soms komt het termijnbedrag tientallen euro’s hoger uit. Dat geldt bijvoorbeeld voor mensen met een variabel of aflopend contract. Ook bij de Energiebank merken ze dat mensen steeds vaker in de knel komen te zitten door de stijgende maandlasten. Coördinator Rob Groen geeft een aantal tips om zelf iets aan je verbruik te doen.

De Energiebank is een soort voedselbank, maar dan op het gebied van energie. De coaches helpen minima die moeite hebben met het betalen van de energierekening. Groen legt uit welke situaties die coaches tegenkomen: “Bijvoorbeeld mensen die het raam open zetten in plaats van de verwarming lager zetten om het thuis iets kouder willen hebben. Of mensen die nog niet zo lang in Nederland wonen die het niet gewend zijn om een CV te hebben. Die moet je echt uitleggen hoe je met zo’n systeem omgaat.”

Mensen die zich melden bij de Energiebank krijgen vijf keer zo’n coach over de vloer die allerlei tips geven. De coaches zien dat huizen lang niet altijd goed geïsoleerd zijn, doordat woningbouwverenigingen achterlopen: “Dat is hartstikke vervelend, want de energieprijzen stijgen en de kosten nemen dus toe. Dat gaat bij veel mensen grote problemen veroorzaken.”

Flinke besparingen

Met die tips kunnen mensen al snel 200 tot 300 euro besparen en met de stijgende gasprijzen nog wel meer. Groen: “We checken bijvoorbeeld de CV-ketel. Bij veel huizen gaat er water van 75 tot 80 graden door de verwarmingsbuizen, maar dat is helemaal niet nodig want je wil het maar twintig graden in je huis hebben. Door de watertemperatuur naar 60 graden te verlagen bespaar je 20 procent gas. Dat kan iedereen thuis doen.”

Ook gedrag aanpassen kan helpen, maar dat is volgens Groen lang niet altijd even populair. Het gaat dan bijvoorbeeld om korter douchen en een waterbesparende douchekop gebruiken. Dat scheelt weer gas en dus geld. Ook goed op de ramen letten helpt: “Als je in je woonkamer stookt, maar boven staat een raampje open dan gaat de warmte snel naar buiten.” Verlichting vervangen kan ook schelen, zo verbruikt LED-verlichting een stuk minder dan energieslurpende gloeilampen.

Ster advertentie
Ster advertentie