Economie
AVROTROS

Peter Boelhouwer: opkoopverbod voor beleggers slecht nieuws voor huurders

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Peter Boelhouwer: opkoopverbod voor beleggers slecht nieuws voor huurders

Meerdere grote steden overwegen een opkoopverbod voor woningbeleggers. Uit een rondgang van de NOS blijkt dat onder meer Amsterdam, Utrecht en Tilburg beleggers willen verbieden om goedkope en middeldure huizen te kopen.

Volgens hoogleraar woningmarkt aan de TU Delft Peter Boelhouwer is deze stap niet dé oplossing voor de woningcrisis, maar is het goed nieuws voor jonge mensen die hun eerste huis willen kopen.

Goed nieuws voor koopstarters

"Deze maatregel is voor koopstarters zeker een goede stap. Nu wordt zo’n 15% van de woningen door beleggers gekocht", zegt hij in Blok&Toine. Bij een opkoopverbod zullen koopstarters dus minder snel achter het net vissen.

Maar tot zover het goede nieuws, aldus Boelhouwer. Want deze beleggers kopen huizen om die vervolgens te verhuren. Als er straks minder huizen in de verhuur aangeboden worden, dan kunnen huurders moeilijker aan een plekje komen.

Juridische strijd verwacht

Verder is het volgens Boelhouwer nog geen uitgemaakte zaak dat dit opkoopverbod er daadwerkelijk komt.

Hij benadrukt dat de wet waar deze steden zich op baseren is bedoeld om bepaalde excessen tegen te gaan en niét om beleggers uit de hele stad te weren. "Beleggers zullen hiertegen gaan procederen, dus dit wordt nog een heel juridisch gevecht."

Peter Boelhouwer

Blok&Toine

Mischa Blok en Toine van Peperstraten zoomen in op wat het nieuws voor jou betekent en zijn daarbij ook geïnteresseerd in jouw ervaringen. Maandag tot en met donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie