Economie
EO

Cupcakebakker Faryel heeft 30.000 euro coronaschuld, maar bedacht iets creatiefs

foto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Cupcakebakker Faryel heeft 30.000 euro coronaschuld, maar bedacht iets creatiefs

Deze week is de Belastingdienst begonnen met het invorderen van coronaschulden. Ondernemer Faryel Bhailal moet nog 30.000 euro terugbetalen. Dat geld heeft ze niet, dus begon ze een crowdfunding. "Het voelt wel een beetje als een mislukking", vertelt ze in Geld of je leven.

Bakker Faryel begint een crowdfunding om van haar coronaschulden af te komen

Bhailal vroeg in de coronatijd NOW-steun aan, omdat haar bakkerij, de Amsterdam Cupcake Company anders zou omvallen. Dit moet ze terugbetalen, net als wat achterstallige belasting. Ze trof een regeling met de Belastingdienst, maar in mei ging het mis: ze miste een betaling waardoor de regeling op de helling ging. In een brief van de Belastingdienst werd haar kenbaar gemaakt dat ze de hele 30.000 euro nu in één keer moet overmaken. "Het kwam op mij over als een dreigbrief. Je hebt één betaling gemist, dus doei betalingsregeling", vertelt ze.

De bakker denkt 'constant' aan haar schuld, vertelt ze, wat veel stress geeft: "Het geeft een hoge mentale druk. Het zorgt voor een groot schuldgevoel naar mezelf toe."

Kop in het zand

De zaak van Bhailal staat niet op zichzelf. Ze heeft al vrij veel actie ondernemen, want volgens het Ministerie van Economische Zaken zijn er 45.000 ondernemers die nog niet eens begonnen zijn met afbetalen. Michiel Hordijk van het Instituut van het Midden- en Kleinbedrijf (IMK) spreekt ze vaak: "Het zijn ondernemers die het geld simpelweg niet hebben, dus steken ze de kop in het zand. Ze hebben ooit gezegd: laat de deurwaarder maar komen, dan kan ik hem vertellen dat ik geen geld heb."

Deze groep heeft nu een probleem, stelt Hordijk, want de overheid begint nu écht met vorderen. "Ze hebben blinde paniek. Ze hebben vaak ergens geld kunnen lenen, maar dat zijn vaak dure leningen met een strop om de nek." Hij denkt dat veel van deze bedrijven gaan omvallen.

Crowdfunding

Om te voorkomen dat de Amsterdam Cupcake Company omvalt, startte Bhailal een crowdfundingsactie. In de webshop kun je deelname aan een workshop kopen. "Ik weet dat ik een heel lieve en grote klantenkring heb die mij wil ondersteunen, maar ik wil geen donaties vragen dus het is in de vorm van een beloning, die workshops." Veel klanten hoeven overigens geen beloning, vertelt ze: "Dat is zo motiverend, echt een steun in de rug. Ik ga er met veel goede moed tegenaan."

Bakker Faryel begint een crowdfunding om van haar coronaschulden af te komen (29 augustus 2023) - Geld of je leven

Geld of je leven

Geld of je leven is een dagelijks economieprogramma van de EO. Wil je meer Geld of je leven? Alle gesprekken over de staat van de economie vind je in onze podcast.

Klik hier om je te abonneren

Ster advertentie
Ster advertentie