Economie
AVROTROS

'Mijn grootste zorg is dat grote delen van de economie straks kapot zijn gegaan'

foto: Pixniofoto: Pixnio
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Mijn grootste zorg is dat grote delen van de economie straks kapot zijn gegaan'

Het virus infecteert onze economie. Overheidssteun hoeft niet onvoorwaardelijk te zijn, vindt hoogleraar economie en overheidsfinanciën Bas Jacobs. Maar we moeten er geen politieke doelen als duurzaamheid aan koppelen. Wat wél? Dat legt hij uit in dr Kelder en Co.

{podcast audio="127049" caption="Jortcast #222 - Waarom ook stoute bedrijven steun moeten krijgen" }

Niemand weet nog hoe lang het virus onder ons is. Moeten bedrijven nog twee maanden dichtblijven, of een jaar? De onzekerheid is op dit moment groot. Jacobs is bezorgd over wat dit op de langere termijn zal betekenen voor onze economie. "We hebben de economie een tijdje in coma gelegd, maar je wil wel dat hij daarna weer tot leven wordt gewekt. En niet dat grote delen van de economie straks kapot zijn gegaan. Dat is mijn grootste zorg."

Voorkomen

"Er worden verliezen geleden, er worden inkomens verloren, mensen raken hun baan kwijt: dat is tot op zekere hoogte onvermijdelijk", zegt Jacobs. "Wat je eigenlijk wilt is dat onze productiecapaciteit op langere termijn niet stuk gaat.” Dat zou namelijk de toekomstige verdiencapaciteit schaden. "En dat wil je voorkomen", aldus de hoogleraar.

Zijn de maatregelen die de overheid neemt dan voldoende? "De cruciale onzekerheid is: hoe lang moet je dichtblijven? Dat weten we niet omdat we de ontwikkeling van het virus niet kennen."

Normaal ondernemersrisico

"De overheid heeft een productiestop afgeroepen in de sectoren die gesloten zijn. Die bedrijven kunnen daar natuurlijk niets aan doen, net als de werknemers […]. Ik zie dit niet als een normaal ondernemersrisico."

Het is momenteel in bepaalde kringen een populair idee om bedrijven die niet duurzaam of sociaal rechtvaardig genoeg zijn, geen steun te geven. Financieel geograaf Ewald Engelen, econoom Marcia Luyten e.a. schreven een open brief daarover en startten een petitie. Bas Jacobs heeft de brief bewust niet ondertekend.

Milieubelasting

"Wat zij voorstelden komt er uiteindelijk op neer dat als jij niet doet wat in onze ogen juist is, dan trekken we het vloerkleed onder jullie vandaan. Dat vond ik een paardenmiddel. [...] Ik heb het links gedram genoemd", aldus Jacobs, die eerder wel initiatiefnemer was van oproep voor milieubelasting op CO2. Volgens de econoom zijn er betere manieren om bedrijven te nopen tot verduurzaming.

"Ik snap dat ze er politieke voorwaarden aan willen verbinden. Maar ik ben bang dat het tot enorme economische schade leidt als je dat allemaal met elkaar gaat verknopen."

Bloeden

Jacobs vindt overigens niet dat er helemaal geen voorwaarden aan steun hoeven worden gesteld. "Een van de eisen zou kunnen zijn dat je eerst de aandeelhouders van een bedrijf gaat aanspreken. De crediteuren moeten bloeden."

Bas Jacobs, overheidssteun

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie