Naar homepage
Economie

'Liever een 60min samenleving dan weer een lockdown'
AVROTROS

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Liever een 60min samenleving dan weer een lockdown'

Volop ophef afgelopen week over of je nou wel of niet mee moet doen aan de coronamaatregelen. Dr Kelder mist het rationele debat en praat met Robin Fransman die liever een 60 min samenleving ziet dan een anderhalvemetermaatschappij. "Angst wordt als middel gebruikt om mensen in de pas te laten lopen", zegt Fransman in dr Kelder en Co.

Verdwijnt de ratio als corona om de hoek komt?

Emoties worden ingezet als communicatiemiddel om burgers in de pas te laten lopen met de coronamaatregelen. Dat stelt econoom Robin Fransman. In Duitsland is er zelfs een interne beleidsnotie gelekt die angst propageert. Er moet ingezoomd worden op het aantal doden en op anekdotisch bewijs van leed.

Volgens Fransman is er in Nederland een klimaat waar weinig ruimte is voor kritiek op het beleid. In Duitsland en Frankrijk is daar veel meer ruimte voor debat over de pro's en contra's van de coronamaatregelen. "Het is net of dat debat in Nederland niet gevoerd mag worden", constateert Jort Kelder.

Een voorbeeld van kritiek die snel gesmoord werd, was de actie van de influencers. Fransman vindt deze actie ongelukkig geformuleerd en qua vorm gemankeerd. Maar erger vindt hij de mensen die zich openlijk achter de regels scharen, maar er niet naar handelen. 'Een Grapperhausje' noemt dr Kelder dat. Volgens Fransman is dat de reden dat de besmettingen zo stijgen.


60 min economie

Fransman gelooft niet in nieuwe lock downs. Volgens hem is het niet te verantwoorden dat mensen onder de 60 veel kwaliteit van leven inleveren waar zijn zelf amper tot geen gevaar lopen volgens de cijfers. Hij denkt dat corona niet verdwenen is als er komend voorjaar een vaccin zou zijn. Hij pleit daarom voor maatregelen die lang vol te houden zijn. Lock downs zijn dat niet volgens hem.

De economie kan niet nog zo'n klap aan. Daarnaast zijn de bijeffecten voor mensen te groot. Fransman pleit daarom voor een 60 min economie. Hierin kunnen mensen die volgens de cijfers weinig last zullen krijgen van corona meer vrijheden krijgen. Zestig plussers en andere kwetsbare groepen krijgen de gelegenheid zich terug te trekken. Zo wil hij bijvoorbeeld dat werknemers die zich door corona onveilig voelen gecompenseerd kunnen worden als zij niet meer op locatie kunnen werken.

Ondanks al zijn kritische noten is Fransman vrij tevreden over de regering. Je neemt tienduizenden besluiten onder zeer hoge druk, dan maak je fouten. Maar er is volgens Fransman een verschil tussen wat het kabinet communiceert en wat ze daadwerkelijk doen. "We hebben al een 60 min beleid dat is alleen niet open. De intransparantie en ondoorzichtigheid daaromtrent die frustreert enorm."

Ster advertentie
Ster advertentie