Economie
BNNVARA

Russisch geld in Nederland: 'Oligarchen gebruikt als vermogensbeheer Poetin'

foto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Russisch geld in Nederland: 'Oligarchen gebruikt als vermogensbeheer Poetin'

Als reactie op de oorlog die Poetin is begonnen, koos het Westen voor sancties. Harde sancties in hun eigen woorden. En die waren vooral gericht op de rijke elite van Rusland. Wie zijn die mensen rondom Poetin? En hoe worden zij op dit moment aangepakt? Onderzoeksjournalisten Remy Koens en Henk Willem Smits van Follow the Money zochten het uit en vertellen in Vroeg! over Russisch geld in Nederland.

Nederland staat al jaren bekend als een interessant belastingland, met zijn brievenbusfirma's, belastingvrij royalty- en dividendverkeer en tot 1 januari had Nederland een voordelig belastingverdrag met Rusland. Volgens Koens was het dan ook te verwachten dat rijke Russen ook hier hun geld zouden vestigen en Nederland zouden gebruiken als belangrijke schakel in het betalingsverkeer.

Band met Poetin

Sommige namen die boven komen drijven door het onderzoek van Smits en Koens hebben nauwe banden met Poetin. Koens: "Bijvoorbeeld oligarch Yuri Kovalchuk is een goede vriend van hem. Hij wordt ook wel 'de bankier van Poetin' genoemd. Kovalchuk is de grootste aandeelhouder van de Russische bank Rossiya."

Dit betekent dat de sancties tegen deze oligarchen ook Poetin raken. Smits: "Poetin heeft mensen om zich heen die dienst doen als vermogensbeheerder." Dit betekent dat het vermogen op hun naam eigenlijk van Poetin is." Koens: "Er is een soort sociaal contract gesloten met Poetin en de oligarchen om hem heen: 'bemoei je niet met politiek, dan bemoei ik me niet met jullie geld'."

Rol Nederland

Sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne laait er kritiek op over de rol van Nederland als belastingparadijs. Zo wordt gesteld dat Nederland Russisch geld voordelig langs de Zuidas laat stromen. Volgens Koens is dit niks nieuws: "Dit gebeurt al sinds de val van de Sovjet-Unie. Dit is altijd door Nederland toegestaan en gefaciliteerd. Er wordt nu veel over geroepen maar er wordt nog niks aan gedaan om deze belastingvoordelen te veranderen."

En deze verandering zal ook niet snel plaatsvinden denkt Smits. Dit komt volgens hem omdat de lobby van die sector bij de Zuidas heel sterk is. "Zo zijn onderzoekers en fiscalisten die door de regering om advies gevraagd worden vaak verbonden aan de kantoren op de Zuidas. Het is dus een sector met veel invloed."

De komst van staatsecretaris Marnix van Rij zal daar ook niks aan van veranderen. Smits: "Hij komt van E&Y, ook een Zuidaskantoor. Ik verwacht dat hij wel geneigd zal zijn naar zijn collega's te luistern die nog wel geloven in het gunstige vestigingsklimaat."

Benieuwd naar het hele gesprek? Luister het in de podcast van Vroeg!

#43 - Wie zijn de Russische oligarchen in Nederland? - Vroeg!

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie