Economie
EO

De huren bevriezen in de coronacrisis, is dat verstandig?

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. De huren bevriezen in de coronacrisis, is dat verstandig?

Als het aan de SP, GroenLinks en de PvdA ligt, worden de huren per direct bevroren en moet er de mogelijkheid komen om de huur later te betalen als je in financiële problemen komt. "Een hele grote groep huurders zit acuut in de problemen", zei SP-Kamerlid Sandra Beckerman in Dit is de Dag.

Woensdag debatteert de Tweede Kamer over een spoedwet van minister Van Veldhoven over de huursector. Eerder werd bepaald dat in juli de huren in de sociale sector verhoogd mogen worden met maximaal 5,1 tot 6,6 procent. Het precieze percentage is afhankelijk van stijging van inkomen in 2018. De drie linkse partijen willen dit van tafel.

Video niet beschikbaar

Moeite met rondkomen

Volgens SP-Kamerlid Sandra Beckerman kon vóór de crisis een grote groep huurders de lasten al niet betalen. "Het Nibud heeft onderzoek gedaan waaruit blijkt dat 50 procent van de huurders moeite heeft met rondkomen. 30 procent heeft betalingsachterstanden", zegt Beckerman. "800.000 huishoudens hebben zulke hoge woonlasten, dat ze te weinig overhouden om alle andere kosten van levensonderhoud te betalen", aldus de SP'er.

Beckerman is bang dat er door de coronacrisis grote klappen zullen vallen: met name uitzendkrachten hebben weinig inkomsten. "Dat betekent dat een hele grote groep huurders acuut in de problemen zit", zegt ze.

Maatwerk

Hester van Buren, bestuurslid van de vereniging van woningcorporaties Aedes is het niet eens dat de huurverhoging van tafel moet. Als alle huren bevroren worden, lopen de corporaties geld mis dat broodnodig is voor investeringen. "We willen investeren in duurzaamheid, in onderhoud van de woningen, en ook om nieuwe woningen te bouwen."

Het bevriezen van de huren is 'schieten met hagel', volgens Van Buren. Veel mensen kunnen het namelijk wél betalen. "De uitkeringen lopen gewoon door", stelt de bestuurder, "en veel mensen die bij ons wonen hebben een uitkering."

Ze wijst erop dat er al veel regelingen zijn waarvan huurders die in de knel komen gebruik kunnen maken. "We willen maatwerk bieden", zegt ze.

Linkse partijen willen huurders nóg beter beschermen in coronatijd

Ster advertentie
Ster advertentie