Economie
AVROTROS

Zijn Nederlanders luie werkers?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zijn Nederlanders luie werkers?

Steeds minder mensen zouden meer uren willen werken. Dat blijkt uit een onderzoek van het CBS dat deze week werd gepresenteerd. Tijd voor dr Kelder om te bellen met professor James Kennedy, historicus aan de Universiteit Utrecht. Hij schreef het essay voor de Maand van de Geschiedenis over ons arbeidsethos. "Nederlanders werken niet tot ze er bij neervallen, ze werken compact, zijn efficiënt, en ze zijn toegewijd en blij op het werk. Maar lange uren draaien dat doen ze pertinent niet."


Een paar uur extra werken

Uit het CBS-onderzoek blijkt dat het aantal mensen dat aangeeft meer uren te willen werken al jaren daalt. En dat in tijden van enorme krapte op de arbeidsmarkt. Zou het niet een goede oplossing zijn als we juist allemaal wat meer zouden willen werken, om onze economie vooruit te helpen?

"Als iedereen een paar uur extra werkt, zijn dan de tekorten in de zorg en het onderwijs niet opgelost?", vraagt dr Kelder. "Ja, dan is het probleem opgelost", antwoordt Kennedy. "Het zou in ieder geval wel helpen. En het zou ook helpen om de kleine twee miljoen mensen die helemaal niet werken aan het werk te krijgen."

Wat is er gebeurd met ons calvinisme?

Wat is er dan gebeurd met ons calvinisme, we zijn er toch altijd zo trots op dat we hard werken? "Het verbaast me hoe vaak mensen verwijzen naar hun eigen calvinistische arbeidsethos. Maar ondertussen werken ze heel weinig uren", zegt professor Kennedy.

James Kennedy

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie