Economie
KRO-NCRV

Enorme winsten op nieuwbouwhuizen? 'Die tijd is echt voorbij'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Enorme winsten op nieuwbouwhuizen? 'Die tijd is echt voorbij'

Na een korte periode van daling, stijgen de huizenprijzen nu weer licht. Maar of de prijzen nu stijgen of dalen, vooral het tekort aan nieuwe woningen maakt dat de problemen op de huizenmarkt nog lang niet zijn opgelost. "We zullen echt meer aanbod moeten organiseren", zegt hoogleraar Peter Boelhouwer bij Spraakmakers.

Het verhaal dat projectontwikkelaars enorme wisten maken op nieuwbouwhuizen, is op dit moment niet meer het geval, zegt de hoogleraar huisvesting van de TU Delft. "Een klein rijtjeshuis kost nu al 3 ton aan bouwkosten. Daar komen ook nog de kosten voor de grond bij en dan moet het hele plan nog ontwikkeld worden."

Hypotheekrente beperken

Er moet volgens Boelhouwer vooral meer gebouwd worden en dat kan niet meer alleen overgelaten worden aan projectontwikkelaars. "We moeten hier als maatschappij in investeren", zegt hij. Dat kan door bijvoorbeeld de hypotheekrente te beperken en met dat geld de woningbouw te ondersteunen. "Dat is in het verleden ook gedaan met de bouw van Vinex-wijken en groeikernen."

Stokkende nieuwbouw

Volgens Martin Visser was de prijsdaling als correctie op de huizenprijzen op zich niet verkeerd, maar schieten we er uiteindelijk niks mee op. "Het echte probleem is de stokkende nieuwbouw", zegt de econoom en journalist bij De Telegraaf.

En dat komt volgens projectontwikkelaar Maarten de Gruyter omdat de problemen op de woningmarkt veelomvattend zijn. "Ik noem het wel eens een perfect storm. Er zijn een heleboel dingen die allemaal tegenwerken."

Géén winst

Door de duurder wordende grond en bouwmaterialen, het personeelstekort en de stikstofcrisis, is het volgens De Gruyter steeds moeilijker om als projectontwikkelaar uit te komen, laat staan winst te maken.

Bij de start van projecten zijn ontwikkelaars nu al bereid om tegen kostprijs de ontwikkeling te starten. "Er wordt al gebouwd voor heel weinig of geen winst, maar puur op kostprijs. Dan nog komen de meeste projecten niet uit."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Praat mee met Stand.nl in de Spraakmakers Community

Niet alleen luisteren, maar ook meepraten? In de Spraakmakers Community kun je reageren op de stelling en als je wil sturen we je als eerste een nieuwsbrief met de stelling. Tot 10.00 kun je ook bellen met het gratis telefoonnummer 0800-1101 Aanmelden kan hier.

Ster advertentie
Ster advertentie