Economie
EO

Baas van een-na-grootste stikstofuitstoter in Nederland: 'Blij dat de schoorstenen nog roken'

foto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Baas van een-na-grootste stikstofuitstoter in Nederland: 'Blij dat de schoorstenen nog roken'

Kunstmestfabriek Yara staat bovenaan de lijstjes staat als het gaat om het verbruik van aardgas en de uitstoot van vervuilende stoffen zoals CO2. Maar toch is het bedrijf blij te draaien. "Als onze fabrieken draaien, draaien de meest energiezuinige fabrieken van de wereld", zegt Gijsbrecht Gunter van Yara, in Geld of je Leven.

"Als wij niet draaien, staat er een dikke pluim op de fabrieken in China en Rusland. En dat is niet goed voor het milieu", aldus Gunter.

Mensheid voeden

De fabriek in het Zeeuwse Sluiskil verbruikt aan aardgas net zoveel als 1,3 miljoen huishoudens bij elkaar. Maar volgens Gunter wordt 80 procent daarvan gebruik om de mensheid te voeden. "We steken het niet in de fik om er elektra van te maken en warmte weg te koelen. Wij gebruiken aardgas zoals de bakker meel gebruikt om brood te bakken."

Yara maakt meststoffen en industriële chemicaliën en Gunter beseft zich ook dat dat impact heeft op het milieu. Hij wil daar ook wat aan doen. "In 1990 stootten we nog 5,2 miljoen ton aan CO2 uit, het afgelopen jaar was dat nog 3,1 miljoen ton. En in 2025 willen we het naar 0,7 miljoen ton brengen. Dat is bijna 90 procent reductie."

"Maar wat wij dan doen zou een druppel op de gloeiende plaat zijn als elders op de wereld twee tot drie keer zoveel CO2 de lucht ingejaagd wordt door fabrieken die aanstaan."

Gijsbrecht Gunter in Geld of je Leven

Geld of je Leven is een dagelijks economieprogramma van de EO. Op het plaform LinkedIn is er een community rondom het programma, waarop gediscussieerd kan worden over de onderwerpen. Meld je aan en praat mee!

Ster advertentie
Ster advertentie