Economie
EO

Check je loonstrook: ook jij gaat erop vooruit

foto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Check je loonstrook: ook jij gaat erop vooruit

Ben je in loondienst? Dan is de kans groot dat jij deze week je eerste loonstrookje van 2024 krijgt. En het zal je goed bevallen, want je gaat er netto waarschijnlijk iets op vooruit, zegt Dik van Leeuwerden, salarisexpert van ADP. "Modale salarissen gaan er 75 euro op vooruit", zegt hij in Geld of je leven.

Eerste loonstrook valt deze week op de mat bij veel Nederlanders: wat kan je verwachten? (22 januari 2024) - Geld of je leven

Mocht je rond het minimumloon zitten, dan maak je helemaal een flinke sprong, zegt Van Leeuwerden. "Als je een werkweek hebt van 40 uur, dan stijg je van 1995 euro naar 2317 euro. Een forse stijging", vertelt hij. Dat komt omdat we nu het minimumloon per uur berekenen, in plaats van per maand. Later dit jaar gaat het minimumloon nóg verder omhoog, vertelt de expert: "Per 1 juli gaat het 3,7% omhoog, maakte demissionair minister Van Gennip laatst bekend."

De reden waarom de nettolonen hoger zijn, is omdat we minder belasting betalen, zegt Van Leeuwerden. "De arbeidskorting stijgt fors, met bijna 500 euro."

AOW'ers ook erop vooruit

Als je met pensioen bent, ga je er ook op vooruit, zegt Van Leeuwerden. "Netto stijgt de AOW, maar de aanvullende pensioenen stijgen maar heel marginaal. Dat komt omdat zij die arbeidskorting niet claimen", vertelt hij.

Zijn er dan écht geen mensen die erop achteruit gaan? Jawel, een hele kleine groep van mensen tussen de 18 en 21. Zij gaan namelijk verplicht meedoen aan een pensioenregeling, als die er is. "Dat kan de vooruitgang iets temperen, maar het verschilt nogal per persoon."

Inflatie

Vorig jaar gingen de meeste Nederlanders er ook op vooruit, maar omdat we toen last hadden van een flinke inflatie (gemiddeld 10 procent), werd dat tenietgedaan. Dit jaar valt die inflatie mee, maar arbeidspsycholoog Kilian Wawoe van de VU Amsterdam waarschuwt dat de loonstijging dit jaar ook weer wat getemperd kan worden door hogere prijzen.

Supermarkten hebben namelijk veel mensen in dienst die het minimumloon verdienen. Als die lonen omhooggaan, zullen ze de prijzen verhogen. "De marges bij de supermarkt zijn heel dun, dus de boodschappen worden duurder", zegt hij. Dit is dan weer vooral lastig voor de mensen die wat minder verdienen, omdat zij procentueel meer geld uit moeten geven aan boodschappen.

De eerste loonstrook van 2024 komt eraan: hoeveel gaan we erop vooruit?

Geld of je leven

Geld of je leven is een dagelijks economieprogramma van de EO. Wil je meer Geld of je leven? Alle gesprekken over de staat van de economie vind je in onze podcast.

Klik hier om je te abonneren

Ster advertentie
Ster advertentie