Economie
KRO-NCRV

Vonhof (MKB): overheid, stel innen coronaschulden uit met twee jaar

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vonhof (MKB): overheid, stel innen coronaschulden uit met twee jaar

"De overheid moet zich opstellen als één schuldeiser, die na de crisis ruim baan (20 jaar) geeft aan bedrijven om terug te betalen", daartoe roept Jacco Vonhof, voorzitter van MKB Nederland op bij 1 op 1.

Video niet beschikbaar

Twintig jaar voor aflossen

Vonhof pleit ervoor om alle schulden op één hoop te gooien en pas over twee jaar, in plaats van vanaf juli dit jaar, te beginnen met terugvorderen. En wat de MKB-voorman betreft moeten ondernemers daar ook de tijd voor krijgen. Wat hem betreft zo'n twintig jaar, "a la een studieschuld".

'Vergoed ondernemersloon'

"Heel erg onrechtvaardig" noemt Vonhof de worsteling van ondernemers om hun eigen salaris uit te kunnen betalen. "De ondernemer zelf is op geen enkele manier gecompenseerd. Zijn of haar loon is er alleen als er winst wordt gemaakt, en dat wordt nu niet gedaan." Naast de NOW-gelden waarmee ondernemers deels de loonkosten van hun personeel kunnen betalen, pleit Vonhof daarom voor een "ondernemersloonsvergoeding".

Breid OMT uit

"Ik ben niet bij de overwegingen en daar heb ik ook wel moeite mee", zegt Vonhof over de besluitvorming van het kabinet op basis van onder meer de adviezen van het Outbreak Management Team (OMT).

Hij trekt in het verlengde daarvan het vermoedelijke besluit van het kabinet om de terrassen voorlopig dicht te houden, dan ook in twijfel. "Ik kan mij nauwelijks voorstellen dat dat zoveel bijdraagt aan de besmettingen." Tegelijkertijd erkent hij dat ook hij de waarheid niet in pacht heeft en herhaalt zijn pleidooi om het maatschappelijk middenveld te betrekken bij het OMT.

Coalitie met JA21

Desgevraagd neemt Vonhof een schot voor de boeg over hoe zijn ideale toekomstige coalitie eruitziet. "Doe eens gek, doe JA21 erbij." Daarmee schaart hij zich achter demissionair premier Rutte die maandag aangaf serieus naar een samenwerking met de partij van Joost Eerdmans te willen kijken.

In die coalitie komt als het aan Vonhof zou zijn, ook een aparte minister voor het herstel uit de coronacrisis. Zij of hij moet volgens Vonhof niet alleen verantwoordelijk worden voor het schuldenpakket, maar ook gaan over de vraag hoe we investerend de crisis uitkomen.

Vonhof (MKB Nederland): overheid, stel innen coronaschulden 2 jaar uit

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie