Economie
KRO-NCRV

Miljonair: 'Ik wil zélf bepalen waar ik mijn geld aan uitgeef'

  1. Nieuwschevron right
  2. Miljonair: 'Ik wil zélf bepalen waar ik mijn geld aan uitgeef'

Moeten miljardairs meer belasting gaan betalen voor meer gelijkheid? Spraakmakers-luisteraar Adriaan is zelf goed voor 200 miljoen euro. Hij vindt van niet. "Ik wil zelf bepalen waar ik mijn geld aan uitgeef."

De tien rijksten der aarde hebben in de eerste twee jaar van de pandemie hun vermogen verdubbeld, terwijl in diezelfde periode meer dan 160 miljoen mensen in armoede terecht zijn gekomen. Dat stelt Oxfam Novib in hun jaarlijkse rapport over economische ongelijkheid in de wereld. Vooral vrouwen en andere achtergestelde groepen zouden hard worden geraakt.

Miljonair Adriaan (volledige naam bij de redactie bekend) wil best meer belasting betalen, maar zegt dat dit niet help. "Ik blijf toch rijk." Hij wil bovendien niet overal zijn geld aan uitgeven. "Ik wil het aan scholen geven, want dat vind ik belangrijk. Dat is de welvaart van een land. En aan ziekenhuizen. Maar ik wil het niet aan één miljoen handophouders geven, terwijl we zo veel arbeidsmigranten hebben."

'Miljonairs zijn eigenwijs'

"Ze zijn natuurlijk ontzettend eigenwijs", zegt Quote-hoofdredacteur Paul van Riessen over miljonairs die zeggen liever zelf hun geld weg te geven dan meer belasting te betalen. "Daarom zijn ze ook zo rijk geworden."

Volgens Riessen heeft Mark Zuckerberg zijn vrouw aan het werk gezet om een deel van zijn vermogen weg te geven. "Ze denken het beter te weten dan de overheid." Maar er zijn volgens hem ook veel voorbeelden van overheden die geld inefficiënt uitgeven. "Neem het subsidie gebeuren in Groningen, daar kijken ondernemers hoofdschuddend naar."

Overheid nodig

Econoom Sander Heijne vraagt zich af of de zogenoemde 'rijken' geld wel besteden waar het nodig is. "Om kansengelijkheid groter te maken, moet je meer investeren in onderwijs en in de AOW. Miljardairs gaan niet de AOW betalen, heb je toch echt een overheid voor nodig."

Wat betreft de vraagt hij zich af of de nieuwe regering hier wat aan gaat doen. "Iedereen doet net alsof er voor de VVD niks in het regeerakkoord zat", zegt journalist van het boek Fantoomgroei, "maar er gaat niks wezenlijks veranderen op die inkomensongelijkheid."

Praat mee met Stand.nl in de Spraakmakers Community

Niet alleen luisteren, maar ook meepraten? In de Spraakmakers Community kun je reageren op de stelling en als je wil sturen we je als eerste een nieuwsbrief met de stelling. Tot 10.00 kun je ook bellen met het gratis telefoonnummer 0800-1101 Aanmelden kan hier.

Ster advertentie
Ster advertentie