Economie
AVROTROS

SP: zorgen om negatieve olieprijs

foto: piqselsfoto: piqsels
  1. Nieuwschevron right
  2. SP: zorgen om negatieve olieprijs

De olieprijs is negatief, wat betekent dat je geld toe krijgt als je ergens een vat van het zwarte goud afneemt. Heel vervelend voor de olieboeren, maar het is ook zorgelijk voor de Nederlandse samenleving. "Eventuele schade moet wel betaald worden", zegt Sandra Beckerman, Kamerlid voor de SP in dr Kelder en Co.

"De SP gaat zich toch geen zorgen maken om de grote oliebedrijven?", vraagt Jort Kelder zich verwonderd af. "Dat is echt de wereld op zijn kop."

"Nee ik maak me vooral zorgen over de gevolgen die dit gaat hebben voor de Nederlandse samenleving", reageert Beckerman. "In Nederland wordt op heel veel plekken olie en gas gewonnen door gasbedrijven en daarbij ontstaat ook vaak schade."

Zorgen over schadevergoedingen

Beckerman vreest dat door die negatieve olieprijs de bedrijven omvallen die deze schade eigenlijk moeten betalen. "Er is nog geen pot gespaard om die schade te vergoeden, dus als het helemaal mis gaat met die bedrijven dan kan het zo zijn dat onze samenleving daar de dupe van wordt en dat mag niet gebeuren."

Beckerman maakt zich dan vooral zorgen om de wat kleinere gasvelden waar het Canadese bedrijf Vermilion gas wint. "Dit bedrijf boort veel in Friesland, maar ook in Brabant en dat is een bedrijf waar het financieel nogal slecht mee gaat. Zij hadden in 2019 al een miljardenschuld. Er gaan geruchten dat er is afgesproken dat alle winsten van dat bedrijf naar Canada gaan en ik wil van de minister weten of zij dan straks nog aansprakelijk zijn voor die eventuele schade."

SP maakt zich zorgen over negatieve olieprijs

Ster advertentie
Ster advertentie