Economie
EO

Gaat jouw pensioenfonds straks Bitcoins kopen?

  1. Nieuwschevron right
  2. Gaat jouw pensioenfonds straks Bitcoins kopen?

Velen hadden hem al afgeschreven, maar ineens is hij weer terug: de Bitcoin. Na jaren van matige koersen, gaat het weer beter met de cryptomunt. Dat komt omdat een Amerikaanse toezichthouder volgende week een besluit neemt over zogenoemde Bitcoin ETF’s, die grote partijen als pensioenfondsen de mogelijkheid zouden geven in de munt te investeren.

De koers van de bitcoin stijgt flink. Hoe kan dat? (2 januari 2024) - Geld of je leven

Op 10 januari moet toezichthouder SEC 'ja' of 'nee' zeggen tegen deze ETF's. "Een ETF is een manier om goedkoop en makkelijk in moeilijke dingen te beleggen", vertelt cryptodeskundige Bart Mol in Geld of je leven. "Je kunt het gebruiken om in goud te investeren zonder zelf een goudstaaf te bezitten, of in een mandje met aandelen zonder dat je al die aandelen moet gaan zitten kopen en verkopen. En dat kan voor bitcoin ook", vertelt hij.

In de praktijk is er een partij die bitcoin inkoopt en vervolgens een waardepapier verstrekt en dat is dan de ETF. "Jij kunt naar die partij gaan en dat waardepapier kopen. En dan weet je: voor elk papiertje dat uitgegeven wordt, daar ligt een bitcoin voor in de kluis. Je hoeft alleen nog op een knop te drukken en niet met zo’n moeilijke wallet aan de slag moet, waar veel mensen neen beetje bang voor zijn", aldus Mol. Het wordt vooral een stuk makkelijker.

Pensioenfonds

Mocht de SEC het goedkeuren, en die kans is volgens Mol best groot, wordt investeren in Bitcoin een stuk laagdrempeliger. "Wat er gehoopt wordt door veel Bitcoiners is dat nu de poorten opengaan en dat daar alle grote bedrijven staan te wachten die de afgelopen jaren beleggen te moeilijk vond. Dat zij met zo’n simpele ETF zeggen: nu is het wél de moeite waard." Dit zou de Bitcoin veel extra waarde geven, zegt Mol: "Met meer vraag, gaat de prijs omhoog, dat is een simpele economische wet." Omdat hierop wordt gespeculeerd gaat nu de prijs dus al omhoog.

Als die poorten opengaan, is het niet ondenkbaar dat bijvoorbeeld ook pensioenfondsen in Bitcoins gaan investeren, denkt Mol: "Als er vraag is vanuit de mensen van wie dat pensioen is, kunnen ze dat doen. Er zijn twee miljoen Nederlanders die een beetje crypto hebben en die hebben ook een pensioen", vertelt hij. Toch denkt hij niet dat het zo’n vaart zal lopen: "Ik denk niet dat het de dag na de deadline meteen massaal gaat gebeuren, maar nu hebben ze die mogelijkheid helemaal niet en dan wel", aldus de kenner.

Bitcoin heeft het imago van extreem instabiel te zijn en vaak flink van waarde te wisselen. Is het wel slim dat een pensioenfonds daarin belegt? "Tja, de aandelenmarkt is de afgelopen jaren ook flink omhoog en omlaag gegaan. Als je in de coronatijd aandelen had, ben je ook tientallen procenten omlaag gegaan", vertelt hij. De Bitcoin is echter wel wat ongrijpbaarder voor leken, waardoor pensioenfondsen wellicht liever hun vingers er niet aan branden.

De uitspraak van de SEC is op 10 januari. De kans is aanwezig dat het wordt goedgekeurd, denkt Mol, maar het kan ook best worden afgekeurd. "Dat zou wel even een flinke domper zijn…"

De prijs van Bitcoin gaat weer door het dak, hoe kan dat?

Geld of je leven

Geld of je leven is een dagelijks economieprogramma van de EO. Wil je meer Geld of je leven? Alle gesprekken over de staat van de economie vind je in onze podcast.

Klik hier om je te abonneren

Ster advertentie
Ster advertentie