Economie
NOSNTR

Stichting Quiet helpt bijstandsgezinnen tijdens inflatie: 'Balanceren op een heel dun draadje'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Stichting Quiet helpt bijstandsgezinnen tijdens inflatie: 'Balanceren op een heel dun draadje'

Afgelopen maand steeg de inflatie, waardoor gemiddelde prijzen bijna 12% hoger waren dan een jaar eerder. Dat komt vooral door de hoge energieprijzen: die liepen door de oorlog in Oekraïne nog verder op. Stichting Quiet uit Nijmegen zet zich in voor de minima in de stad. Vincent de Jong is werkzaam bij de stichting en vertelt in Nieuws en co wat inflatie voor bijstandsgezinnen betekent.

Video niet beschikbaar

De Jong vertelt in een uitzending dat de gezinnen momenteel nog meer moeten inschikken dan voorheen. "Mensen zoeken naar extra mogelijkheden om wat bij te kunnen verdienen of ze kijken of ze een extra toeslag kunnen krijgen bij de gemeente. De gemeente heeft aangekondigd dat er voorzieningen komen voor het gat wat ontstaat door de energiekosten. Maar dat gaat toch allemaal langzaam en de rekeningen komen natuurlijk al binnen."

Compensatie

De accijns op benzine gaan echter naar beneden en deze zomer gaat ook de BTW op energie omlaag. Iets om blij mee te zijn, zou je zeggen. De Jong legt uit dat deze verlagingen niet zoveel positieve effecten hebben op de gezinnen hebben als je zou denken. "Het gaat zeker enigszins helpen, maar je moet niet vergeten dat mensen die in onze doelgroep zitten mensen zijn die geen auto rijden merendeels. Aan de benzinekorting hebben zij dus niks."

Binnenkort komt er een compensatie aan van 800 euro voor elk gezin in de bijstand, maar ook deze helpt minimaal. "De 800 euro is mooi, als je dat uitrekent heb je per maand 75 euro. De vraag is of dat voldoende is." De Jong legt uit dat dat komt omdat de gezinnen vaak in slecht geïsoleerde huizen wonen waardoor het energieverbruik groot is.

Oplossing

"Het zou echt helpen als in Nederland de onderlinge solidariteit echt zou doorzetten. Als die mensen structureel meer geld zouden krijgen. Het is balanceren op een heel dun draadje, laat ik het zo noemen, om het te kunnen redden." De Jong legt ook uit wat er volgens hem gebeurt als de inflatie niet snel afneemt. "De groep mensen die tot onze doelgroep behoort zal alleen maar groeien. Het wordt alleen maar erger."

Inflatie heeft groot effect op bestaanszekerheid voor gezinnen in bijstand

Ster advertentie
Ster advertentie