Economie
AVROTROS

Waarom contant geld volgens deze expert nog altijd noodzakelijk is

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom contant geld volgens deze expert nog altijd noodzakelijk is

Vanaf midden 2023 kun je een nieuwe betaalpas op de mat verwachten. Alle betaalpassen in Nederland worden dan vervangen. Betaalbedrijven Mastercard en Visa komen met een nieuwe technologie waarbij de betaalpassen meer op creditcards gaan lijken en ook beter te gebruiken zouden moeten zijn bij online betalingen. Betalen met contant geld lijkt steeds verder te worden ontmoedigd. Is dat verstandig?

Het is alweer tien jaar geleden dat onze Nederlandse pinpas werd vervangen door een pinpas met een logo 'Maestro' of 'V PAY'. Dat zijn Europese varianten van het internationale systeem dat door Visa en Mastercard worden aangeboden", legt Simon Lelieveldt, expert financiële regelgeving, uit in Blok&Toine. "Maestro en V PAY zijn verouderd waardoor er nu een slag wordt gemaakt naar de internationale systemen."

Nieuwe technieken

Qua techniek werkt deze nieuwe betaalpas volgens Lelieveldt niet heel anders dan je huidige pas. "Je kunt blijven pinnen zoals je gewend was en gebruik maken van contactloos pinnen."

De huidige pas is gericht op het pinnen in een winkel met een pincode en daar stappen de betaalbedrijven nu vanaf. "Het idee achter deze nieuwe technologie is dat je straks op meer plekken, zoals met apps en wanneer er nieuwe toekomstige mobiele toepassingen zijn, makkelijker je pinpas kunnen gebruiken dan nu."

De voordelen van cash

Waar we tien jaar geleden nog voor tweederde met contant geld betaalden in de winkel, wordt tegenwoordige nog maar eenvijfde van alle uitgaven betaald met cash. "Die ontwikkeling gaat mede door de coronacrisis erg snel", zegt Lelieveldt.

En het verdwijnen van contant geld is niet zonder gevaren. "Stel dat de elektriciteit uitvalt, moet je altijd een systeem hebben dat zonder elektriciteit prima werkt. Daar is contant geld een perfect middel voor."

Contant geld heeft ook een groot voordeel voor mensen die blind zijn. "Je kunt voelen hoe groot of klein een bankbiljet is en waarmee je betaald. Digitaal geld voel je niet. Dat deel raak je dus kwijt als we contant geld kwijtraken."

Contant geld, privé geld

Ook is het volgens Lelieveldt onmogelijk om je privacy te bewaren op het moment dat je geld digitaal is. "Op dit moment worden al je digitale betalingen gemonitord in verband met de bestrijding van witwassen."

"We moeten ervoor zorgen dat het gebruik van contant geld niet gecriminaliseerd wordt, maar een open keuze blijft. Als je wilt vermijden dat je in een Chinees systeem komt waarbij al je betalingen worden getraceerd, dan moeten we contant geld kunnen blijven gebruiken."

Lelieveldt geeft dan ook als advies om altijd een goed portie contant geld te blijven gebruiken. "Het strategische belang om altijd als basis een analoog systeem te hebben waarbij je uitgaven privé blijven is heel groot. We moeten ook erkennen dat niet iedereen mee kan in de digitale wereld en ook voor die mensen moet de betalingswereld toegankelijk houden."

Ster advertentie
Ster advertentie