Economie
NOS

Aandeelhouder: splits Shell op in fossiel en duurzaam deel

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Aandeelhouder: splits Shell op in fossiel en duurzaam deel

Een grote, activistische aandeelhouder van Shell wil dat het olie- en gasconcern zich splitst. Het ene deel zou zich op olie en gas moeten richten; de andere activiteiten, waaronder hernieuwbare energie, zouden daar los van moeten komen te staan. Zo zou het bedrijf een duidelijker beeld uitstralen naar investeerders.

Dat schrijft de Amerikaanse krant The Wall Street Journal, dat een brief van de bewuste aandeelhouder - Third Point - heeft ingezien. De brief is gericht aan Third Point-investeerders. Shell bevestigt het bestaan van de brief.

Presentator Jurgen van den Berg sprak er in het NOS Radio 1 Journaal over met analist Corné van Zeijl van vermogensbeheerder Actiam.

Video niet beschikbaar

The Wall Street Journal meldt volgens ingewijden dat Third Point recent een belang van meer dan 500 miljoen dollar heeft verworven in Shell. Daarmee zou het direct een van de grootste aandeelhouders zijn.

Interessanter voor investeerders

Third Point betoogt dat een splitsing leidt tot een heldere strategie, wat het bedrijf interessanter maakt voor verschillende soorten investeerders. Het ene bedrijf, dat zich richt op olie- en gaswinning, raffinage en chemicaliën, staat garant voor een constante geldstroom. Er kunnen ook onderdelen van worden verkocht, waarmee prioriteit gegeven kan worden aan uitbetalingen aan investeerders.

Andere delen van het bedrijf moeten zich dan richten op onder meer hernieuwbare energie en andere duurzame initiatieven die veel investeringen vergen. Deze onderdelen samen zouden volgens Third Point net zoveel waard kunnen worden als het concern nu in zijn geheel waard is.

Ook is de splitsing volgens de aandeelhouder een oplossing voor de spagaat waarin Shell zich bevindt, met aan de ene kant investeerders die zoveel mogelijk winst uit fossiele brandstoffen willen en aan de andere kant investeerders die willen dat Shell meer doet om de uitstoot van broeikasgassen te beperken. Zo kondigde pensioenfonds ABP deze week aan te stoppen met beleggingen in producenten van fossiele brandstoffen.

'Voorbereidende gesprekken'

Shell zegt "voorbereidende gesprekken" met Third Point te hebben gevoerd. Die overleggen zullen een vervolg krijgen. Het bedrijf zegt verder open te staan voor dialogen met alle aandeelhouders en benadrukt geregeld de strategie te "herzien en evalueren", om zo meer waarde te creëren voor aandeelhouders.

Aandeelhouder: splits Shell op in fossiel en duurzaam deel

Ster advertentie
Ster advertentie