Economie
KRO-NCRV

Doel halveren kinderarmoede in 2025 niet meer haalbaar: 'Het is roeien tegen de stroom in'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Doel halveren kinderarmoede in 2025 niet meer haalbaar: 'Het is roeien tegen de stroom in'

Ongeveer 600.000 kinderen in Nederland leven in armoede. Het kabinet ging in 2022 van start met het plan om kinderarmoede in 2025 te halveren. Dit doel lijkt niet behaald te worden. "Het percentage kinderarmoede is wel afgenomen. Maar door de crisis was het roeien tegen de stroom in", zegt demissionair minister Armoedebeleid Carola Schouten bij Spraakmakers.

Carola Schouten over armoede

"We hebben de afgelopen jaren situaties gezien waarin boodschappen en energieprijzen behoorlijk hoog opliepen", zegt Schouten. De energiecrisis heeft er volgens de demissionair minister wel voor gezorgd dat er meer aandacht is voor het onderwerp kinderarmoede. "Mensen kregen het besef dat het hen ook kan overkomen. Er is nu meer over gepraat dan alle jaren ervoor."

Onwetendheid

Schouten benoemt dat veel mensen niet op de hoogte zijn van de verschillende regelingen die gemeentes faciliteren. Volgens haar is dat ook niet gek. "Amsterdam heeft er wel 80. Ik sta ervoor dit te versimpelen", zegt ze. "Mensen weten niet waar ze moeten zijn voor vragen. Het is zo gecompliceerd, terwijl mensen daar juist hulp uit kunnen krijgen."

Plek van vertrouwen

Het verhelpen van het probleem is niet alleen een kwestie van het krijgen van geld, maar ook om organisaties erbij te betrekken. "Het gaat om mensen bereiken en dat doe je vanuit plekken waar zij vertrouwen vinden, zoals scholen, maar ook moskeeën en kerken", zegt Schouten. Er zijn steeds meer scholen die meewerken om kinderarmoede terug te schroeven, bijvoorbeeld door gezonde lunches te leveren. "Door goed te eten kan een kind zich concentreren en komt het minder snel in een neerwaartse spiraal terecht. Dat kan voor een kind veel verschil maken."

Loonsverhoging

Naast het focussen op kinderarmoede richt het Armoedebeleid zich op het verhogen van het minimumloon. "Dit is iets dat we hebben kunnen verhogen en er ligt nu weer een wetsvoorstel voor verhoging klaar", zegt Schouten. "Ik zie met name het probleem bij alleenstaande ouders", zegt directeur Jeugdeducatiefonds en Spraakmaker Hans Spekman. "Zij werken zich een slag in de rondte om rond te komen en kinderen ervaren hier ook stress van." Uit een SEO Economisch Onderzoek is gebleken dat één op de drie kinderen geldstress ervaart vanuit het gezin. "Alles hangt samen, je moet ervoor zorgen dat de basis van mensen goed is", zegt Schouten.

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie