Economie
EO

Ook flitsbezorger Getir vertrekt, alleen Flink blijft over

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ook flitsbezorger Getir vertrekt, alleen Flink blijft over

Met het vertrek van flitsbezorger Getir uit Nederland, blijft concurrent Flink als enige over. Is er nog wel toekomst voor de flitsbezorger? Flink gaat de concurrentie aan met de supermarkten, vertelt directeur Robin Kiesler van Flink Nederland in Geld of je Leven (EO). "Waarom zou je twee of drie dagen op je boodschappen moeten wachten?"

Flink is de laatst overgebleven flitsbezorger, hebben ze nog toekomst?

Op dit moment wordt 95 procent van de boodschappen in Nederland gewoon in de winkel gedaan. Kiesler verwacht dat klanten de komende jaren veel vaker online gaan bestellen. "We zijn eraan gewend, maar heeft het de toekomst?", vraagt hij zich af. Zo wijst hij er op dat 40 procent van de sneakerverkoop ook online plaatsvindt.

Flink belooft boodschappen binnen een halfuur of drie kwartier bezorgen. Dat maakt dat het bedrijf een goede positie heeft ten opzichte van andere bezorgdiensten, stelt Kiesler: "Wij zijn de enige die dezelfde dag bezorgen. Als ik om 23.00 uur ’s avonds een nieuwe wasmachine bestel, wordt die de volgende ochtend om 08.00 uur geleverd. Hoezo moet ik dan twee of drie dagen op mijn boodschappen wachten?"

Daarbij draait flitsbezorging niet meer om de razendsnelle bezorging in tien minuten, waar het ooit mee begon, zegt Kiesler. "Daar hebben mensen eigenlijk helemaal geen behoefte aan. We zitten nu gemiddeld tussen de twintig en dertig minuten. Daar kunnen mensen mee plannen."

Groot assortiment

Is het eigenlijk wel mogelijk om geld te verdienen met flitsbezorging, nu andere flitsbezorgers zijn verdwenen? Dat kan als je een aantal dingen op orde hebt, zegt Kiesler: "Het begint met schaal. Als je veel omzet draait, krijg je betere omstandigheden om in te kopen op het eind. Dat hebben we gedaan door snel naar steden uit te breiden, ook kleinere. Het zijn er nu 40 en dat werkt hartstikke goed."

Flitsbezorging is geen concept dat alleen in Amsterdam werkt, meent hij. "Concurrenten waren voornamelijk gevestigd in de Randstad, dus er waren redelijk veel steden waar we alleen waren. Je moet zorgen dat je een aantrekkelijk assortiment hebt waar mensen gewoon hun dagelijkse boodschappen kunnen doen."

Lange termijn

Dat de waarde van Flink is gezakt van 3 naar 1 miljard, baart hem geen zorgen. “De hele e-commerce industrie is erg veranderd sinds 2021. Ook was het een megahype en wilden grote investeerders deel uit maken van flitsbezorging. Na een tijdje wordt dat wat rationeler en kijken bedrijven beter naar de langetermijnpositie."

Momenteel is Flink in gesprek met Getir over het (deels) overnemen van vestigingen en personeel: "Het is te vroeg om te zeggen of en wat we zouden overnemen, maar daar zijn goede gesprekken over. Er zijn interessante locaties, dus dat gaan we verder uitzoeken."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie