Economie
EO

DNB-president Klaas Knot: 'Lage spaarrentes zijn niet abnormaal'

foto: ANP Fotofoto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. DNB-president Klaas Knot: 'Lage spaarrentes zijn niet abnormaal'

Banken hebben goede redenen om de spaarrentes maar langzaam te laten oplopen. Dat zegt president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) in Geld of je Leven.

President DNB Klaas Knot over de onstuimige economische tijden

Video niet beschikbaar

De winsten van ING, Rabobank en ABN Amro gaan door het dak, met dank aan de hoge rente van de Europese Centrale Bank. Vorige week verhoogde de ECB het belangrijkste rentetarief voor de tiende keer op rij, naar 4 procent. Daardoor verdienen banken veel geld op de tegoeden die ze bij de ECB hebben uitstaan.

De renteverhogingen van de ECB zijn nog nauwelijks terug te zien in de spaarrentes, die nog steeds heel laag zijn. Dat leidt tot verontwaardiging bij spaarders en politici, maar volgens Klaas Knot valt de banken weinig te verwijten. "Banken hebben daar goede redenen voor. Ze hebben hypotheken uitstaan, waarop een lagere rente van toepassing is. Daar houden ze rekening mee bij de rentetarieven op spaargeld."

Volgens Knot is het normaal dat de spaarrente langzamer omhooggaat dan de rentetarieven van de ECB. "Banken zijn acht jaar geconfronteerd geweest met een negatieve ECB-rente, die ze niet hebben doorgerekend aan de spaarders. Nu is de ECB-rente 4 procent en die rekenen de banken vertraagd door aan de spaarders. Maar de vertraging is niet abnormaal ten opzichte van eerdere situaties. De spaarrente hobbelt altijd aan achter de verhoging van de ECB-rente."

Bankbelasting

Knot verwacht dat de spaarrente de komende tijd blijft oplopen en dat de winsten van de banken kleiner zullen worden. De Italiaanse regering wacht daar niet op en heeft besloten tot een extra belasting op de overwinsten van de banken.

Zo’n bankenbelasting zou er ook in Nederland kunnen komen. Knot noemt dat 'een politieke beslissing', maar merkt op: "Laten we geen beleid gaan maken op één jaar. Laten we kijken hoe zich dit op de langere termijn ontwikkelt. De winsten van de banken zijn nu uitzonderlijk hoog. Die gaan echt niet zo hoog blijven."

Geld of je leven

Geld of je leven is een dagelijks economieprogramma van de EO. Wil je meer Geld of je leven? Alle gesprekken over de staat van de economie vind je in onze podcast.

Klik hier om je te abonneren

Ster advertentie
Ster advertentie