Naar homepage
Economie

Je nummer achterlaten in de horeca? Stel vragen!

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Je nummer achterlaten in de horeca? Stel vragen!

Mensen die naar een restaurant of café gaan, worden vanaf vandaag gevraagd hun naam en telefoonnummer achter te laten. Als er corona uitbreekt, kan de GGD dan beter bron- en contactonderzoek doen. Privacyorganisatie Bits of Freedom is kritisch. "Het is niet duidelijk wat je rechten zijn als burger", stelde directeur Evelyn Austin in Dit is de Dag.

Austin vindt het onverstandig dat er geen wettelijke basis is waarop de gegevens worden verzameld. "Je gegevens zouden gebruikt kunnen worden voor commerciële doeleinden of opgevraagd kunnen worden door de politie", stelt de directeur. In Duitsland is een geval bekend waarin de politie dit deed, vertelt ze.

Om toch wat zekerheid te hebben over je gegevens, adviseert Austin om kritische vragen te stellen. Gaat het café je nummer slechts op papier bewaren? In een Excelsheet zetten? Of in de cloud plaatsen? "Op basis daarvan kun je bepalen wat je dan achter laat", zegt ze.

België

In België is het systeem beter, vindt Austin. "De overheid heeft daar een formulier opgesteld die ondernemers worden gebruiken. Hierop word je als gast ook gewezen of welke wet er wordt gebruikt en wat je rechten zijn." Dit sluit aan bij de AVG, waarin toestemming vragen verplicht is.

De Arnhemse horecaondernemer Khalid Oubaha lijkt dat laatste wel een prima idee, vertelt hij in Dit is de Dag, maar hij accepteert nu alles wat de overheid opdraagt. "We willen er alles aan doen om te zorgen dat dat corona in toom gehouden wordt", zegt Oubaha.

Supermarkt of IKEA

Toch is Oubaha niet blij met de registratieplicht. "De horeca is maar verantwoordelijk voor maar 4,6 procent van de besmettingen", zegt hij. Hij vindt het oneerlijk dat bijvoorbeeld supermarkten of de IKEA niet aan deze regels gehouden hoeven te worden.

Mochten ook supermarkten en de IKEA gegevens gaan verzamelen, moet dat echt pas kunnen als het wettelijk geregeld is, vindt Austin. Ze roept de regering om op dit te doen.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie