Economie
EO

Utrechters crowdfunden windmolens van 270(!) meter hoog

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Utrechters crowdfunden windmolens van 270(!) meter hoog

Nabij Utrecht verrijzen mogelijk windmolens van maar liefst 270 meter hoog. Dat is bijna net zo hoog als de Eiffeltoren en bijna drie keer zo hoog als de Dom. Niet alleen de hoogte is bijzonder, ook de financiering: crowdfunding via een bewonerscoöperatie. Guido van Loenen nam het initiatief: "Elke Utrechter kan lid worden", vertelt hij in Geld of je leven.

Inwoners Utrecht halen geld op voor aanleg van windmolenpark

Het initiatief, Rijne Energie, staat open voor elke inwoner die wil meebetalen aan het ambitieuze plan. "Het zijn allemaal vrijwilligers die zorgen hebben voor het klimaat en die zelf iets willen doen. Dus ze wijzen niet naar de Noordzee, maar willen juist dicht bij huis energie opwekken en dat in de stad gebruiken", vertelt hij.

Het gemeentebestuur van Utrecht is enthousiast over het plan, vertelt de initiatiefnemer, maar dat betekent nog niet dat de molens er daadwerkelijk komen. "De gemeenteraad moet nog een besluit nemen, dus dat gaan we de komende tijd zien", zegt hij. Ook als die akkoord is, is het nog geen gesneden koek: "We moeten daarna de businesscase nog helemaal rondkrijgen."

Eén van de leden is Guus Mulder, die geld inlegde. Hij is een idealist, vertelt hij: "Ik ben blij dat mijn geld hieraan bijdraagt." Hij weet niet zeker of hij het geld ooit terug gaat zien, want het plan kan nog sneuvelen. Maar mochten de windmolens er wél komen, krijgt hij een percentage van het geld dat de coöperatie verdient met het verkopen van de windenergie.

270 meter

Van Loenen snapt dat 270 meter écht heel hoog is. Gemiddeld zijn windmolens een stuk kleiner, zo’n 100 tot 150 meter. "Ja, het is heel hoog", zegt Van Loenen. "Maar twee keer zo groot levert vier keer zoveel energie op." Dit soort bouwwerken hebben veel impact op de omgeving, geeft hij toe: "Daarom is het goed dat een bewonerscoöperatie het doet, omdat ze ogen en oren open kunnen houden voor wat het doet voor de omgeving."

Geld of je leven

Geld of je leven is een dagelijks economieprogramma van de EO. Wil je meer Geld of je leven? Alle gesprekken over de staat van de economie vind je in onze podcast.

Klik hier om je te abonneren

Ster advertentie
Ster advertentie