Economie
AVROTROS

Het huidige economische systeem niet fout, wel doorgeschoten

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Het huidige economische systeem niet fout, wel doorgeschoten

De vrijemarkteconomie is bij uitstek het systeem om welvaart te behouden en noodzakelijk voor investeringen om het klimaatprobleem aan te pakken. Dit is de boodschap die oud-topman van AkzoNobel, voormalig VNO-voorzitter en ooit machtigste man van Nederland Kees van Lede deelde met dr Kelder, in Hotel de Bilderberg. "Het huidige economische systeem is niet fout, maar wel doorgeschoten."

{podcast audio="124550" caption="#197 - De Bilderbergconferentie: dr Kelder op locatie" }

Van Lede refereert aan het het beleid van de socialistische partijen tientallen jaren geleden. "Schröder in Duitsland, Blair in Engeland en Kok in Nederland, hebben de meeste extreme standpunten laten vallen. Hierdoor kwam een verschuiving naar het midden. Dat heeft een periode van ongekende welvaart voortgebracht. Hetzelfde zou nu weer kunnen, maar dan moet het van de andere kant komen."

Aandeelhouderskapitalisme

Van Lede benadrukt het verschil tussen sociaalkapitalisme en aandeelhouderskapitalisme. "In ons land is, net zoals in Scandinavië en Duitsland, verankerd dat we met iedereen rekening moeten houden. In de Angelsaksische landen heb je duidelijk meer het klimaat van de aandeelhouder. Dat hebben we tijdelijk overgenomen, maar misschien moeten we terug. Ik heb nooit publiekelijk het aandeelhouderskapitalisme omarmd."

Dr Kelder wijst Van Lede op zijn verleden bij de Carlyle Group. Dr Kelder: "dat is toch de meest bedorven private equity dat er is?" Van Lede brengt daar tegenin dat in zijn periode het sociaalkapitalisme nog hoogtijdagen vierde. Mijn punt: het was doorgeslagen naar de sociale kant, nu naar de kapitaalkant. Laten we gewoon weer het midden zoeken."

Briefwisseling

Over dit thema heeft Van Lede een boek geschreven met Joris Luyendijk. In het boek Pessimisme is voor losers houden de heren een briefwisseling over de economie in de 21e eeuw en de kloof tussen elite en bevolking "De enige structurele manier om de mensen onder aan de piramide perspectief te bieden is het verhogen van de productiviteit. Innovatie, technologie en ondernemerschap. Dat is de noodzakelijke drieslag."

Kees van Lede

Ster advertentie
Ster advertentie