dr Kelder en Co
AVROTROS

'Valsspelen is onderdeel van de sport en bovendien kunnen we het soms waarderen'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Valsspelen is onderdeel van de sport en bovendien kunnen we het soms waarderen'

Valsspelen in de topsport, na het schaakincident tussen wereldkampioen Magnus Carlsen en Hans Niemann domineert deze denksport weer de nieuwspagina's. De Noor Carlsen beëindigde tot twee keer toe een partij met Amerikaan Niemann omdat er volgens de wereldkampioen sprake was van vasl spel. De geruchten gaan dat de Amerikaan dit deed met behulp van "anale stimulansen", het onderzoek hiernaar loopt.


Naar aanleiding van dit mogelijk "achterbaks" bedonderen in de schaakwereld schoof prof. dr. Marjan Olfers aan bij dr Kelder en Co. Olfers is betrokken bij verschillende onderzoeken over de Nederlandse sportcultuur, waaronder ‘ Onderzoek Topsportcultuur’ over de cultuur in 24 sporten. Dit is het grootste onderzoek, wereldwijd, naar topsportcultuur. Ook is ze betrokken bij de herstructurering van de Nederlandse Schaakbond.

'Valsspelen is deels onderdeel van de sport'

Van motoren in racefietsen tot handjes in het strafschopgebied tijdens een potje voetbal, bedrog in de sport is van alle tijden. "En vergeet niet, we hebben vaak een liefde voor de bad guy. Badr Hari slaat niet alleen binnen de ring lekker om zich heen maar dit "foute imago" maakt hem wel ook juist zo populair", legt prof. dr. Marjan Olfers uit. "We kunnen valsspelers altijd nog beter waarderen dan spelbedervers, want valsspelers maken nog wel onderdeel uit van het spel."

"Daarbij is de opvatting over valsspelen veranderlijk. Bij de introductie van de strafschop in het voetbal sprak men er schande over. Een gentleman schopt namelijk een tegenstander niet in het strafschopgebied en dus zou zo'n maatregel niet nodig hoeven zijn." Zo zie je maar hoe de tijden veranderen, lacht Olfers.

Ster advertentie
Ster advertentie