Deze Dag Toen
NOS

Deze Dag Toen: Eerste T-Ford rolt van de band

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze Dag Toen: Eerste T-Ford rolt van de band

Iedere dag bericht het NOS Radio 1 Journaal over het nieuws, maar op sommige dagen zijn er nieuwsberichten die de geschiedenisboeken in gaan. Vandaag, op 27 september in 1908, rijdt de eerste T-Ford de fabriek uit.

De introductie van de T-Ford betekende een doorbraak: vanwege de massaproductie was de auto de eerste betaalbare auto voor veel mensen begin twintigste eeuw. Henry Ford verkocht zijn auto als een toegankelijk voertuig. Beginnende bestuurders en zelfs vrouwen (!) konden de auto besturen omdat de motor startte met een knop in plaats van een ouderwetse slinger.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De massaproductie maakte de T-Ford tot een succes, dus er was Ford veel aan gelegen om dat principe in stand te houden. In het begin was de auto in verschillende kleuren verkrijgbaar. Maar toen Ford merkte dat de T-Fords in het zwart het snelst droog waren, was het afgelopen met de keuzes. Hij zou hebben gezegd: "Je kunt hem bij ons in alle kleuren kopen, als het maar zwart is."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De T-Ford maakte al snel zijn opwachting in honderden liedjes en meerdere zwart-witfilms. Het publiek hield van de wagen. De T-Ford werd geproduceerd tot en met 1927, maar bleef de bestverkochte auto tot 1972. In dat jaar nam de Volkswagen Kever het stokje over.

Dat was toen, dit is nu.

Ster advertentie
Ster advertentie