Cultuur & Media
KRO-NCRV

Dit is het Groot Dictee der Nederlandse Taal 2023

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Dit is het Groot Dictee der Nederlandse Taal 2023

Dit is de volledige tekst van het het Groot Dictee der Nederlandse Taal 2023, geschreven door Wim Daniëls.

Vooruit met de geit!

1 Het dicteecircus is in Arnhem neergestreken, de stad van de trolleybus en de honderdtien jaar oude zoo, waar cheeta’s zich thuis voelen, wallaby’s in de rondte springen en zee‑egels en zeeanemonen het koraalrifaquarium verrijken, maar waar geiten naar verluidt ontbreken; desalniettemin is de leuze van dit dictee: vooruit met de geit!

2 Geen geblèr meer voor de bühne, maar hortsik, ertegenaan, want nu het electoraat zich in de stembureaus in groten getale heeft uitgesproken, het stof van de Tweede Kamerverkiezingen is neergedaald en de verkiezingsleuzen worden weggeschrobd, moet er als de wiedeweerga geregeerd gaan worden.

3 Want heremijntijd / heremetijd, sinds het vierde kabinet‑Rutte demissionair werd, was regeren niet bepaald vooruitzien en leek de vooruit‑met‑de‑geitmentaliteit faliekant teloorgegaan.

4 Een langetermijnplanning ontbrak sowieso, het accorderen van een spitsheffing bij de NS daargelaten, iets waarmee de meeste Tweede Kamerleden overigens niet akkoord zijn gegaan, waardoor het afwachten is wat er met die drukketreinentoeslag gebeurt.

5 Het oude gezag is nu evenwel vaarwelgezegd en de beslist gretige aspirant‑bestuurders moeten aan de bak en ervoor zorgen dat Jan en alleman ervan op aan kan dat aan eenieder wordt gedacht.

6 Tegelijkertijd moeten wij onszelf er niet met een jantje‑van‑leiden van afmaken, niet continuammehoela’ roepen, niet volstaan met gejeremieer of in‑ en intevreden achteroverleunen als we onze mening onomfloerst getwitterd of ge‑x’t hebben.

7 Zo veel / zoveel mogelijk gezamenlijk en betamelijk optrekken moet nu namelijk het credo zijn, vind ik en vindt hopelijk menigeen.

8 Als ons dat lukt, weet ik een te zijner tijd welverdiende traktatie: delicieuze, ovale, hardgebakken gistdeegkoekjes, bestrooid met grove suiker, die bekendstaan onder de naam Arnhemse meisjes.

Ster advertentie
Ster advertentie