Cultuur & Media
AVROTROS

'Labels zijn efficiënt, het wordt een probleem als je er niet doorheen kunt kijken'

foto: Eigen fotofoto: Eigen foto
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Labels zijn efficiënt, het wordt een probleem als je er niet doorheen kunt kijken'

"We hebben het vaak over discriminatie en racisme alsof het bewuste mechanismen zijn van mensen met kwade trouw, maar wat mij erg fascineert in de psychologie is welke impliciete associaties mensen hebben", vertelt schrijver Dilara Bilgiç bij MISCHA!.

#229 - Dilara Bilgiç - MISCHA!

Volgens Bilgiç is het logisch dat we labels gebruiken, "omdat het efficiënt is", maar betekent het ook dat we allemaal bevooroordeeld zijn zonder dat we het doorhebben. "Je brein gebruikt labels om de wereld te kunnen voorspellen en begrijpen, alleen wordt het een probleem als je er niet doorheen kunt kijken."

Gierige Nederlanders?

Zelf had Bilgiç ook blinde vlekken, als het gaat om Nederlanders zonder migratieachtergrond bijvoorbeeld. "Dat waren stereotype beelden, dat Nederlanders gierig zijn. Op het Stedelijk Gymnasium merkte ik dat ik ernaast zat."

Zelf heeft ze ook te maken met labels die mensen op haar plakken: "buitenlander en Turk. Maar 'Turks' is ook een van mijn identiteiten. Schrijver Sinan Çankaya omschreef het heel mooi: identiteiten zijn diffuus, in de ene setting voel je je meer het een, in de andere setting het ander."

#229 - Dilara Bilgiç - MISCHA!

MISCHA!

Gelukkig zijn ze er nog: mensen die hun mond opendoen, hun visie, gedachten en dromen met ons delen. In MISCHA! gaat presentator Mischa Blok iedere maandag tot en met donderdagnacht tussen 01:00 en 02:00 uur op zoek naar de drijfveren van deze mensen. Luister alle afleveringen via https://www.nporadio1.nl/podca...

Ster advertentie
Ster advertentie