Cultuur & Media
BNNVARA

Hoe Spotify de muziekwereld veranderde

foto: Getty
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe Spotify de muziekwereld veranderde

Woensdag 8 juni organiseert Spotify een beleggersdag. Hoewel miljoenen Nederlanders van de streamingdienst gebruik maken, maakt het bedrijf nog altijd geen winst. Desondanks heeft het bedrijf ons muziekgedrag, de muziek zelf en de muziekindustrie enorm veranderd. Hoe dat zit, legt Ewout van der Linden van het bedrijf Musicnotion uit in Vroeg!

Ten tijde van de introductie van Spotify in Nederland - inmiddels meer dan tien jaar geleden - waren de verwachtingen van de luisteraar hooggespannen; eindelijk zou de deur naar de minder bekende artiesten wijd open staan. Dat blijkt toch tegen te vallen, vertelt Van der Linden: "De muziekindustrie is - ondanks alle streamingsdiensten - nog altijd een superstar-economie. Heel weinig partijen verdienen heel veel, en heel veel partijen verdienen heel weinig. Uiteindelijk verdienen artiesten als Ed Sheeran nog altijd het meeste via Spotify."

Spotify is dan weliswaar het meest gebruikte platform in Nederland, toch kan het volgens Van der Linden nog best wat opsteken van diens concurrenten uit het buitenland: "Spotify is vergeleken met hen heel leeg. In Koreaanse streamingsdiensten vind je van alles rondom de muziek de luistert. Livebeelden, een persoonlijke boodschap van de artiest, een ruimte om te communiceren met andere fans."

Ook de muziek verandert

Zoals destijds ook bij de cassettebandjes en de lp's, heeft de drager waarop de muziek gedistribueerd wordt een effect op de muziek zelf. Een voorbeeld daarvan is de hit Old Town Road:

Voor de toekomst ziet Van der Linden verschillende trends: "Ik denk dat er steeds minder supersterren zullen komen. Zij zijn financieel niet interessant voor Spotify. De consumptie van muziek verandert, het wordt steeds meer ingezet als behang, zoals technologische veranderingen altijd hebben gezorgd voor een verandering van de muziekconsumptie."

Of de beleggers vandaag tevreden zullen zijn, dat zal afwachten blijven. Benieuwd naar de rest van de uitzending? Luister hier de podcast - die natuurlijk ook op Spotify te vinden is:

8-6 Is er wel een toekomst voor Spotify? - Vroeg!

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie