Cultuur & Media

De laatste dagen van Freddie Mercury: met een flinke dosis wodka nog één plaat maken

KRO-NCRV
foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De laatste dagen van Freddie Mercury: met een flinke dosis wodka nog één plaat maken

Dertig jaar geleden, op 24 november 1991, overleed de iconische zanger Freddie Mercury aan de gevolgen van Aids. Queen-kenner Edger Hamer vertelt bij Spraakmakers over Mercury’s gecompliceerde karakter, vormde jeugd en laatste dagen. “Met een flinke dosis wodka probeerde hij het laatste nummer af te maken.”

30 jaar na dato beïnvloeden Freddie Mercury en zijn Queen nog altijd vele levens. “Dat komt allereerst door de diverse muziek: ze maakten gospel, rock and roll, hardrock, jazz. En alle vier de bandleden konden nummer 1-hits schrijven”, vertelt Hamer.

Ongekend showmanschap

“Het showmanschap van Mercury was ongekend. De meesten stonden in die tijd nog stil te staan op een podium. Hij zocht continu interactie met het publiek.” En het klinkt misschien wrang, stelt Hamer, maar ook zijn dood draagt bij aan de mythe. “Na Elvis was hij de eerste popster die jong overleed. En dan ook nog aan een ziekte.”

Mercury had een gecompliceerde persoonlijkheid, vertelt Hamer, die terug te leiden is naar zijn jonge jaren. “Hij zat 8 jaar op een kostschool in India, had tanden die behoorlijk uitstaken en werd daar gepest. Daar heeft hij een behoorlijke klap van gehad. Toen kwam hij in Engeland en ontdekte dat hij homo was. Hij schreef niet voor niets bijna alleen maar liefdesliedjes. Het was een eenzame man.”

Een wonder nodig

De muzikant maakte pas een dag voor zijn overlijden bekend dat hij de ziekte van Aids had. “Zelf wist hij het sinds april 1987. Als je nu de albums van daarna terugluistert, hoor je dat terug in de teksten. The Miracle bijvoorbeeld; Mercury had een wonder nodig.”

Hamer adviseerde de podcastmakers van De Laatste Dagen Van... over de laatste periode van Mercury. “Het Zwitserse Montreux was zijn rustoord geworden. En daar was een studio die hij niet super vond, maar zo kon hij in ieder geval muziek blijven maken.”

De laatste plaat werd dan ook daar opgenomen. “Mother Love wilde hij koste wat kost afmaken met zijn laatste kracht en een flinke dosis wodka. Uiteindelijk is het laatste couplet ingezongen door Brian May omdat dat niet meer ging.”

Mis niets met de nieuwsbrieven van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse en wekelijkse nieuwsbrief. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets.

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie