Cultuur & Media
VPRO

Cabaretier Wart Kamps over stilgelegde voorstelling: 'Dit kan je niet zomaar doen'

foto: Rene Castelijn
  1. Nieuwschevron right
  2. Cabaretier Wart Kamps over stilgelegde voorstelling: 'Dit kan je niet zomaar doen'

Cabaretier Wart Kamps reageert in Nooit Meer Slapen op het optreden van de theaterdirecteur in Duiven die tijdens een voorstelling het podium opkwam om de voorstelling stil te leggen. Het was uiteindelijk de bijval uit de zaal die Kamps ertoe zette om gewoon door te gaan. "Hartstikke leuk, maar er kwamen nog wat grove grappen. Dus bij elke grap zei: 'komt een grove grap, niet weglopen alsjeblieft!'"

Wart Kamps (cabaretier) - Nooit meer slapen

Theaterdirecteur

Volgens Kamps liep de voorstelling al sinds de aanvang niet helemaal lekker. Dat begon al bij de eerste sketch waarbij Kamps opkwam, verkleed als een vrouwelijk personage, die alleen maar slechte grappen kon maken. Het publiek leek echter nauwelijks door te hebben dat het Kamps zelf was die dat personage speelde. "Het optreden ging daarna gewoon door," vertelt Kamps. "Er was veel stilte, maar dat is er soms nu eenmaal. Soms snappen mensen het gewoon niet. Dat kan, want humor is nu eenmaal subjectief."

In een volgende scène kwam Kamps op als God, maar dat leek bij het publiek niet goed in de smaak te vallen. "Eén vrouw liep dus kordaat weg, met het luide geklik van haar hakken. Dat galmde door die enorme zaal heen en dat was het teken voor 150 andere mensen om ook op te staan en weg te gaan." Terwijl Kamps op het punt stond om de voorstelling te onderbreken om anderen met bezwaar de zaal te laten verlaten, was de theaterdirecteur persoonlijk het podium op geklommen om de voorstelling te beëindigen.

'Komt een grove grap, niet weglopen alsjeblieft!'

Kamps weet achteraf nog steeds niet wat het precies was dat de directeur bewoog zo hardhandig in te grijpen. "Hij heeft later in de krant gezegd dat hij de voorstelling erbarmelijk slecht vond, dus misschien lag het aan de hele voorstelling. Maar je kan dit niet zomaar doen. Ik heb ook veel bijval gekregen van cabaretiers en theaterdirecteuren."

Uiteindelijk besloot Kamps, na bijval van iemand uit het publiek, dat hij door zou gaan met de voorstelling. "Eén vrouw riep: 'Ik vind het wel leuk! Waarom stopt u het nou?' Het was een heel lieve vrouw, met een heel lieve stem. Ik dacht: 'een engel praat tot mij'. Daarop keerde Kamps zich tot de directeur en vertelde hij dat hij door zou gaan: "'Goed zo!' Riep de vrouw met de engelenstem. En er kwamen nog wat grove grappen, dus bij elke grove grap zei ik: ‘Komt een grove grap, niet weglopen alsjeblieft!’ Dus dat werd ook zo'n running gag."

Luister Nooit Meer Slapen op ieder moment van de dag

Nooit Meer Slapen is hét nachtelijke cultuurprogramma van de VPRO op NPO Radio 1 waarin elke werkdag een uur lang - van middernacht tot 01.00 uur - een inspirerende gast uit de kunst, cultuur of actualiteit wordt geïnterviewd over werk én leven.

Volg Nooit Meer Slapen op Instagram, en luister alle gesprekken, ook overdag, in NPO Luister of uw favoriete podcastapp.

Ster advertentie
Ster advertentie