Cultuur & Media
AVROTROS

Het waargebeurde verhaal van een gezonken schip vol Achterhoekers

foto: Eigen fotofoto: Eigen foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Het waargebeurde verhaal van een gezonken schip vol Achterhoekers

Als journalist Joske Meerdink een wandeling maakt door haar woonplaats Winterswijk ziet ze een monument voor de ramp met het Phoenix-schip, dat 175 jaar geleden verging op Lake Michigan in de VS. Wat is er precies gebeurt, en waarom lijkt iedereen deze ramp te zijn vergeten? In de podcastserie De Ramp met de Phoenix gaat Meerdink op onderzoek uit en doet ze een bijzondere ontdekking. In VINK vertelt ze over hoe het was om de podcast te maken.

#166 - De afscheidstournee van mijn moeder - De ramp met de Phoenix - Die muziekpodcast - VINK: De podcastgids van Nederland

"Er moet in Lake Michigan nog iets te vinden zijn van het schip", denkt Joske Meerdink als ze 's nachts ligt te woelen in bed. Op internet vindt ze een video van shipwreck hunter Steve Radovan. "Hij vertelde heel trots: ik heb eigenlijk alle scheepswrakken op de bodem wel een keer gezien. Ik dacht: jou moet ik hebben!"

'Ik ontplofte achter mijn laptop'

Als Radovan zijn archieven erop naslaat, blijkt hij in 2015 een video te hebben gemaakt van iets dat hij in het meer zag. In eerste instantie dacht hij aan een boomstam, maar na het verhaal van Meerdink denkt hij daar anders over. "Hij zei: it could be the smokestick of the Phoenix. Je kunt je voorstellen: ik zat achter mijn laptop en ik ontplofte."

In deze nieuwe aflevering van VINK hoor je maker Joske Meerdink over haar podcast 'De Ramp met de Phoenix'. Ook podcastmaker Shay Kreuger is te gast, zij vertelt over haar reeks 'Die Muziekpodcast van Sagid en Shay'. Beide makers én presentator Mischa Blok komen met een podcasttip. Luister VINK voor de nieuwste aanbevelingen op podcastgebied!

#166 - De afscheidstournee van mijn moeder - De ramp met de Phoenix - Die muziekpodcast - VINK: De podcastgids van Nederland

VINK

Ben je op zoek naar luistertips? Heb je alle afleveringen van de 'Deventer Mediazaak' en de 'Brand in het Landhuis' al gehoord en ben je op zoek naar nieuwe parels op podcastgebied? De redding is nabij. VINK is dé podcastgids van Nederland! NPO Radio 1-presentator Mischa Blok nodigt twee podcastmakers uit die een kijkje geven achter de schermen. Hoe maak je eigenlijk een podcast? Beide gasten tippen bovendien een serie waaraan zij helemaal verslingerd zijn, en ook Mischa komt met een aanbeveling.

Iedere vrijdagnacht om 01:00 uur op NPO Radio 1 en natuurlijk vind je VINK ook in alle podcast-apps! Of op NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie