Cultuur & Media

Mounir Samuel: 'Ik ben geen vrouw en ik ga het ook niet meer zijn'

foto: Omslag 'Liefde is een rebelse vogel' (detail)foto: Omslag 'Liefde is een rebelse vogel' (detail)
  1. Nieuwschevron right
  2. Mounir Samuel: 'Ik ben geen vrouw en ik ga het ook niet meer zijn'

Politicoloog, Midden-Oostendeskundige en schrijver Mounir Samuel was gisteren te gast in het NPO Radio 1-programma Kunststof. Voorheen was de schrijver bekend als Monique Samuel, maar dat was maar een roepnaam. Hij is geboren als Mounira Samuel – wat ‘zij die licht geeft’ betekent – maar in zijn hoofd maakte hij daar altijd al Mounir van. Dat betekent: hij die licht geeft. En hij heeft ook een nieuw boek geschreven.

Liefde is een rebelse vogel is voor de schrijver in veel opzichten een belangrijk boek: het is zijn eerste roman, het eerste boek dat hij schreef als Mounir, het boek dat al tien jaar door zijn hoofd zweefde voordat het op papier kwam te staan én het verhaal van een van de fictieve personages in het boek, een priester, heeft geleid tot een persoonlijke openbaring.

Mounir Samuel (Foto: mounirsamuel.nl)

“Ik kreeg een groot inzicht toen ik mij iets realiseerde over die priester”, vertelde de schrijver aan Jellie Brouwer in Kunststof. “Ik wil niet te veel prijsgeven maar laten we zeggen dat hij niet helemaal de man is die je denkt dat hij is. Toen ik me dat realiseerde was de zin die daar direct op volgde in mijn hoofd: en ik ben geen vrouw en ik ga het ook niet meer zijn. Toen is mijn transitie begonnen en is mijn roman voltooid. Toen pas had ik die laatste puzzelstukjes waar ik naar zocht want iets klopte niet. Iets klopte niet.”

Samuel zegt in Kunststof een aantal keer tegen Brouwer dat hij niet te veel van het verhaal van Liefde is een rebelse vogel wil prijsgeven. Het verhaal gaat over een psychologe die verliefd wordt op Zetá, een mysterieuze vrouw die ze herhaaldelijk tegenkomt. Wat volgt is een ingewikkelde liefdesverhouding waarbij de psychologe steeds meer leert over de geschiedenis van Zetá. Samuel kan het zelf natuurlijk veel beter uitleggen, zie daarvoor onderstaand filmpje.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Dit is het negende boek van Samuel, die vorige week zevenentwintig is geworden. “Heb je haast, Mounir?”, vroeg Brouwer. “Dat is een té cliche vraag, antwoordde Samuel, “die heb ik te vaak gehoord. Altijd vragen journalisten: heb je haast? Nee, ik heb urgentie. Het is niet dat ik een urgente boodschap te brengen heb, het is dat deze tijd schreeuwt om mensen die in actie en beweging komen. Ik heb geen haast, ik sta alleen niet stil”, zei Samuel. Duidelijk. “Wat is dan de urgentie van dit boek?”, vroeg Brouwer. Daar kon hij niet meteen antwoord op geven. Dat moet de lezer dan zelf maar ontdekken, en rap een beetje.

Liefde is een rebelse vogel verscheen op 23 september bij Uitgeverij Jurgen Maas. Lees hier een fragment.

Luister hier naar het gesprek tussen Mounir Samuel en Jellie Brouwer uit Kunststof:

Luister hier naar twee andere uitzendingen met Mounir Samuel uit NPO Radio 1-programma's Nooit Meer Slapen en De Dagwacht:

Ster advertentie
Ster advertentie