Cultuur & Media
NTR

De Sybren Poletprijs 2021 voor schrijver en kunstenaar Michael Tedja

foto: Foto: Tom Haartsen
  1. Nieuwschevron right
  2. De Sybren Poletprijs 2021 voor schrijver en kunstenaar Michael Tedja

De Sybren Poletprijs 2021 is toegekend aan schrijver en kunstenaar Michael Tedja, zo is zojuist bekendgemaakt in Kunststof. De prijs, een legaat van Sybren en Cora Polet, wordt uitgereikt ter bekroning van het oeuvre van een Nederlandstalige auteur die schrijft en werkt in de geest van de experimentele dichter, prozaschrijver en essayist Sybren Polet (1924-2015).

Michael Tedja

Michael Tedja (1971) is schrijver, dichter, schilder en curator. Hij studeerde aan de Gerrit Rietveld Academie en het Sandberg Instituut en schreef meerdere romans en gedichtenbundels. Dit jaar verscheen zijn vierde roman: Meta is haar naam. Eerder schreef hij de romans A.U.T.O.B.I.O.G.R.A.F.I.E. (2003), Hosselen (2009), Briljante man (2018) en de dichtbundels De Aquaholist (2005), Tot hier en verder (2013), Regen (2015) en Exclusief (2019). In 2020 won hij de Jana Beranováprijs 2020, een oeuvreprijs voor onafhankelijke auteurs die zich niet laten leiden door conventionele, modieuze, of morele criteria in de kunst.

Een caleidoscopisch oeuvre

"Michael Tedja is maker van een caleidoscopisch oeuvre, dat tal van denkbare grenzen verkent en overschrijdt en tegelijkertijd ook dat overschrijden weer kritisch analyseert", aldus de jury over de laureaat.

De jury bestaat uit voorzitter Jos Joosten (hoogleraar Nederlandse letterkunde aan de Radboud Universiteit Nijmegen), Bart Vervaeck (hoogleraar literatuur en verhaaltheorie aan de KU Leuven), Marieke Winkler (universitair docent aan de Open Universiteit), Sofie Gielis (journalist, docent & onderzoekscoördinator FRAME) en Frank Keizer (dichter, essayist en criticus).

Sybren Polet

Sybren Polet (1924-2015) schreef proza met een sterk experimenteel en vernieuwend karakter, waarbij hij de grenzen tussen genres en de conventies inzake structuur en chronologie doorbrak. In 2003 ontving hij voor zijn gehele oeuvre de Constantijn Huygensprijs. Enkele jaren voor zijn overlijden hebben Sybren Polet en zijn vrouw, vertaler Cora Polet, besloten een stichting in het leven te roepen die zorgdraagt voor ondersteuning en erkenning voor literair werk in de geest van Sybren Polets veelzijdige oeuvre.

Tedja’s vroegste poëzie werd nog gelezen door Sybren Polet, die hierover opgemerkte: "Michael Tedja is een belangrijk kunstenaar, die in het Cobra Museum met zijn uitbundige soms agressieve collages grote indruk maakte. In zijn eerste bundel gedichten beweegt de lezer zich door kleine verrassende taalbouwsels, waarin hij zich zowel vervreemd als thuis kan voelen."

De Sybren Poletprijs 2021 wordt op donderdag 18 november 2021 aan Michael Tedja overhandigd tijdens een feestelijk programma in Felix Meritis, in Amsterdam. Met een geldbedrag van €35.000 is de prijs een van de grootste in het Nederlandse taalgebied.

Ster advertentie
Ster advertentie