Cultuur & Media
NTR

Actrice Lotte Dunselman: 'Mijn carrière is op stoom gekomen. Dat ging niet zonder slag of stoot'

foto: Amrita Panday Photography
  1. Nieuwschevron right
  2. Actrice Lotte Dunselman: 'Mijn carrière is op stoom gekomen. Dat ging niet zonder slag of stoot'

Actrice Lotte Dunselman is genomineerd voor de Theo d’Or prijs voor haar rol van Anna Krzyzanowska in de toneelvoorstelling De Poolse Bruid. Het theaterstuk waarin twee mensen onderzoeken tot hoeveel liefde ze in staat zijn, werd opgenomen in de selectie van het Nederlands Theaterfestival. Vier jaar geleden won Dunselman de Colombina. “Mijn carrière is op stoom gekomen. Dat ging niet zonder slag of stoot”, vertelt de actrice in Kunststof.

Lotte Dunselman, actrice en artistiek leider

De Poolse Bruid

“Ik was verhuisd naar Groningen en ik wilde daar graag een voorstelling maken", vertelt Lotte Dunselman. "Tijdens een treinreis keek ik naar buiten, waarop ik terugdacht aan de film De Poolse Bruid. Ik ben gaan googelen en er bleek geen toneelstuk van gemaakt ze zijn, dus toen ben ik dat maar gaan doen.”

De Poolse Bruid gaat over de Poolse Anna die onderdak krijgt van boer Henk. Anna verstopt zich voor Nederlandse pooiers die achter haar aan zitten terwijl Henk vecht tegen de veranderingen van het boerenbestaan. Net als de sfeer tussen die twee ontspant, klopt de buitenwereld aan.

Het scenario werd geschreven door Jibbe Willems. “Hij heeft alles wat je ziet in de film woorden gegeven. Ik speel bijna twee rollen, Anna en de verteller die over Anna verhaalt. Langzaam raakt de verteller bij het personage betrokken. De rol van Anna is heftig. Ze ontwikkelt zich binnen één uur en drie kwartier van een slachtoffer tot een moordenaar.” De vertolking leverde Lotte Dunselman een nominatie voor de Theo d’Or prijs op.

De reis die eraan vooraf ging

Lotte: “Na de toneelschool had ik de lat heel hoog liggen. Maar hoe kom je daar dan? Ik had het hoog in de kop en ben brieven gaan schrijven naar regisseurs, naar Christoph Marthaler. Ik was best wanhopig in die tijd.” Reizen door Zuid-Amerika helpt haar verder. “Ik zat boven op een berg in een kerkje in Peru en ineens besefte ik: ik moet naar huis. Ik ga toneelspelen." Samen met Anna Schoen begint ze het toneelgezelschap Echo, waar ze tot voor kort als artistiek leider aan verbonden was.

“Spelen is een mooie staat van zijn. Op de een of andere manier ben ik er helemaal. Ik kan niet aan mijn boodschappen staan denken, want dan ben ik niet in het moment. Al mijn aandacht is voor de tekst, het publiek en de ruimte. Tegelijkertijd is Lotte Dunselman er helemaal niet, want het is een imaginaire wereld. Alles is geoorloofd. Dat is magisch.”

Kunststof

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19:00 en 20:00 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie