Cultuur & Media
VPRO

Hoe Lisa Loeb leerde leven met haar angststoornis

foto: Aischa Zeijpveld
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe Lisa Loeb leerde leven met haar angststoornis

Lisa Loeb werd tijdens haar doorbraak geteisterd door klachten die haar uiteindelijk naar een totale stilstand leidden. Na veel therapie wist ze haar depressie te overwinnen en te leren leven met haar angststoornis. Ze vertelde erover bij Nooit Meer Slapen.

Lisa Loeb (schrijver, cabaretier en zangeres) - Nooit meer slapen

Acht paracetamol per dag

Als onderdeel van cabaretduo Matroesjka steeg Loeb snel naar grote hoogten. Het duo won de publieksprijs van het Amsterdams Kleinkunst Festival en begon daarna intensief te toeren. De eerste klachten volgden al snel. "Ik had enorme hoofdpijn en at acht paracetamol per dag, die niet hielpen." Het werd ook steeds heftiger, maar opgeven dacht ze niet aan. "Ik vond mezelf een aansteller en werkten toe naar een uitverkochte Kleine Komedie. Ik wilde niet mijn partner werkloos maken door mijn klachten."

Quote

Op een gegeven moment begon ik te huilen en kon ik niet meer stoppen.

Lisa Loeb

Toch geen bang muisje?

De klachten leidden uiteindelijk tot een totale ineenstorting. "Op een gegeven moment begon ik te huilen en kon ik niet meer stoppen." Haar moeder stuurde haar naar een psychiater, die een angststoornis diagnosticeerde. "Toen ik die diagnose kreeg dacht ik: huh, ik ben toch geen bang muisje wat in de hoek zit? Totdat ik ging zien dat het mijn klachten verklaarde." Ze volgde maandenlang therapie. "Ik ben zo gaan graven en gaan ontdekken hoe dingen in elkaar zaten. Ook het durven voelen van die problemen – daardoor kreeg ik pas door wat er allemaal met me aan de hand was."

De Slimste Mens

Inmiddels gaat het een stuk beter met Loeb. Na haar therapie begon ze 2021 haar eerste solo-show, die over haar angststoornis en depressie gaat, en won ze De Slimste Mens, ondanks dat ze tijdens de finale een paniekaanval had. "Ik denk dat ik eigenlijk dapper geboren ben, maar een aantal tikken heb gekregen die mij bang maken. Ondanks de angsten doe ik al die dingen toch."

Luister Nooit Meer Slapen op ieder moment van de dag

Nooit Meer Slapen is hét nachtelijke cultuurprogramma van de VPRO op NPO Radio 1 waarin elke werkdag een uur lang - van middernacht tot 01.00 uur - een inspirerende gast uit de kunst, cultuur of actualiteit wordt geïnterviewd over werk én leven.

Volg Nooit Meer Slapen op Instagram, en luister alle gesprekken, ook overdag, in NPO Luister of uw favoriete podcastapp.

Ster advertentie
Ster advertentie