Cultuur & Media
VPRO

Thomas Dekker: 'Als ik niet op doping was gepakt, was mijn leven nooit veranderd'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Thomas Dekker: 'Als ik niet op doping was gepakt, was mijn leven nooit veranderd'

Oud-wielrenner Thomas Dekker, ooit een van Nederlands grootste talenten, is alweer een paar jaar met pensioen. Tijdens en na zijn actieve carrière worstelde hij met zichzelf. Iets wat volgens hem begon toen hij tussen 2009 en 2011 zijn straf uitzat voor zijn dopinggebruik. "Soms moet er echt iets traumatisch gebeuren om iets aan jezelf te kunnen veranderen", vertelt hij over zijn worsteling bij Nooit Meer Slapen.

Thomas Dekker (oud-wielrenner) - Nooit meer slapen

Spijt

"Ik heb nergens spijt van", vertelt Dekker over zijn dopinggebruik. "Als ik mijn carrière opnieuw zou doen met alle informatie die ik nu heb, zou ik het anders doen, maar dat is niet hoe het leven werkt." Hij vond zichzelf niet de leukste versie van zichzelf in die jaren. "Het was een bepaalde arrogantie. Ik was niet aardig voor mezelf en voor anderen."

Toch vindt hij het achteraf te makkelijk praten. "Misschien ben ik wel helemaal niet geschikt voor topsport. Je moet daar zoveel voor kunnen laten en dat heb ik nooit gedaan. De stofjes in mijn hoofd wilden altijd meer, meer, meer."

Quote

Zelfs in de meest donkere dagen keek ik naar alle wieleruitslagen.

Thomas Dekker

Ongelukkig

Diezelfde stofjes zorgden ervoor dat Dekker de laatste jaren vrij ongelukkig was met zichzelf, alhoewel hij het niet graag een depressie wil noemen. "Met alles wat ik deed, merkte ik dat ik het minste om mijzelf gaf."

Inmiddels gaat het langzaamaan weer beter met hem, geholpen door zijn oude liefde, de racefiets. "Zelfs in de meest donkere dagen keek ik naar alle wieleruitslagen en nog af en toe een wedstrijd. Dat gaf houvast." Ook gaat hij zelf weer fietsen, omdat hij merkt dat bewegen hem helpt. "Je moet er wel aan blijven werken om te kunnen functioneren."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Luister Nooit Meer Slapen op ieder moment van de dag

Nooit Meer Slapen is hét nachtelijke cultuurprogramma van de VPRO op NPO Radio 1 waarin elke werkdag een uur lang - van middernacht tot 01.00 uur - een inspirerende gast uit de kunst, cultuur of actualiteit wordt geïnterviewd over werk én leven.

Volg Nooit Meer Slapen op Instagram, en luister alle gesprekken, ook overdag, in NPO Luister of uw favoriete podcastapp.

Ster advertentie
Ster advertentie