Cultuur & Media

Ish Ait Hamou: 'Wij Marokkanen zijn opgegroeid in een samenleving waar weinig plek is voor ons'

foto: MISCHA!foto: MISCHA!
  1. Nieuwschevron right
  2. Ish Ait Hamou: 'Wij Marokkanen zijn opgegroeid in een samenleving waar weinig plek is voor ons'

De theorie van de één of twee noemt hij het. Ish Ait Hamou ging in zijn gelijknamige essay op zoek naar oorzaak van de volgens hem té kritische houding die Marokkanen ten opzichte van elkaar hebben. "Ik dacht: dat kan niet in ons als mens zitten", vertelt hij bij MISCHA!

#376 - Ish Ait Hamou: 'Het verkleinen van je dromen, ook dat is een overlevingsinstinct' - MISCHA!

"Wij Marokkanen zijn opgegroeid in een samenleving waar weinig plek is voor ons. Er waren altijd maar één of twee Marokkaanse presentatoren op tv, één of twee Marokkaanse leraren, één of twee Marokkaanse politieke leiders."

Volgens Ait Hamou werkt dat angst in de hand. "We zijn heel binair gaan denken: als mijn broeder dezelfde droom heeft als ik en hij wordt succesvol, dan kan ik inpakken. Dan ga ik achterblijven."

'Als ze iemand zouden vervangen, ben ik het'

Hij gebruikt zijn tijd als choreograaf en later jurylid bij de Nederlandse versie van het tv-programma So You Think You Can Dance om het gevolg van die angst te illustreren. "Marokkaanse jongens die ook dansten, gaven mij hun cv en zeiden 'misschien kun je iets fixen voor mij.'"

Ait Hamou vervolgt: "Maar dan keek ik naar de vier juryplekken. Ik zag ze Dan Karaty niet vervangen, Jan Kooijman ook niet. Euvgenia Parakhina was zelf die één of twee. Ik keek naar mijn eigen stoel. Daar zat eerst iemand van Filipijnse afkomst, daarvoor een Marokkaan. Ik dacht: 'Als ze iemand zouden vervangen, dan ben ik het.'"

En dus gaf Ait Hamou die cv’s nooit door. "Dat wisten die jongens ook wel. Achteraf denk ik: ik had het gesprek aan moeten gaan. Ik had eerlijk moeten zeggen: ik ben bang, ik ben nog niet klaar om vervangen te worden. Misschien was er dan wederzijds begrip geweest. Dat probeer ik nu met mijn essay te creëren."

#376 - Ish Ait Hamou: 'Het verkleinen van je dromen, ook dat is een overlevingsinstinct' - MISCHA!

MISCHA!

Gelukkig zijn ze er nog: mensen die hun mond opendoen, hun visie, gedachten en dromen met ons delen. In MISCHA! gaat presentator Mischa Blok iedere maandag tot en met donderdagnacht tussen 01:00 en 02:00 uur op zoek naar de drijfveren van deze mensen. Luister alle afleveringen via https://www.nporadio1.nl/podca...

Ster advertentie
Ster advertentie