Cultuur & Media
AVROTROS

Deze prachtige muziek uit het leven van schrijver Maxim Februari moet je horen!

foto: Miss Podcastfoto: Miss Podcast
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze prachtige muziek uit het leven van schrijver Maxim Februari moet je horen!

"Mooie liedjes, vervuld van zachte melancholie", zo omschrijft schrijver/filosoof/jurist Maxim Februari de muziek die zo'n belangrijke rol in zijn leven speelt. Hij vertelt erover in Miss Podcast, waar bekende Nederlanders een audiotrip maken aan de hand van de belangrijkste geluiden uit hun leven.

{podcast audio="127133" caption="#73 - Maxim Februari recenseert Bob" }

Anyting goes van Corliss Nelson. Wat dit nummer zo bijzonder maakt? "Dat je helemaal niets hoeft te doen om iets zo mooi te laten zijn, zonder stemverheffing, zo kalm en ingetogen mogelijk, ik denk dat niemand dat durft."

"Maria Tanase doet het tegenovergestelde met Ciuleandra. Ze staat bekend als de Roemeense Edith Piaf, ze heeft een hele rauwe manier van zingen, eigenlijk zingt ze niet, maar schreeuwt ze en toch is het zo ongelooflijk muzikaal."

Lesbisch verleden

Gnossienne 3 van Amarcord Wien is een cross-over tussen Erik Satie en Oost-Europese Roma-muziek. "Onbegrijpelijk mooi, ik houd heel erg van die vernieuwing in klassieke muziek, dat je het meeneemt in je eigen tijd."

"Our purpose here van Ferron doet me denken aan mijn lesbische verleden. Daar hoort een bepaalde cultuur bij en Ferron is een grote beroemdheid in de Amerikaanse lesbische cultuur en had eigenlijk veel groter moeten zijn. Ze zingt vaak over liefdesverdriet. Muziek helpt daarbij, het geeft vorm aan je verdriet en geeft je het gevoel dat het erbij hoort." Andere muziek die Maxim Februari liet horen in Miss Podcast: Richard Bona met Matanga, de Roemeense dansen nr. 5 en 6 van Bartók en Barbara met Fragson.

Miss Podcast

In Miss Podcast ontvangt presentator Mischa Blok een bekende Nederlander en praat over de belangrijkste geluiden uit zijn of haar leven en ze recenseren een bestaande podcast die bij de gast past. Miss Podcast is van maandag- tot en met donderdagnacht tussen 01.00 en 02.00 uur op NPO Radio 1. Natuurlijk op alle andere momenten ook te beluisteren de podcastapps van Apple, Google, Spotify en via de site van NPO Radio 1.

Luister hier naar de aflevering met Marcel van Roosmalen
Luister hier naar de aflevering met Mike Boddé

Ster advertentie
Ster advertentie