Cultuur & Media
AVROTROS

Fidan Ekiz over docu: 'We gaan nog veel shit over ons heen krijgen'

foto: Eigen fotofoto: Eigen foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Fidan Ekiz over docu: 'We gaan nog veel shit over ons heen krijgen'

"We leven in een hele onveilige tijd", zegt programmamaker en journalist Fidan Ekiz in MISCHA!. "Het riekt naar totalitarisme: ik vind dit, en jij moet dat ook vinden, anders heb ik het recht jou kapot te maken." In de nieuwe vierdelige documentairereeks, De doe-het-zelf Dictatuur, duikt ze samen met programmamaker Kees Schaap in de wereld van wokeness, uitsluiting en angst.

#273 - Fidan Ekiz - MISCHA!

Ekiz en Schaap spreken hierin met verschillende mensen die hun kijk geven op cancelling, uitsluiting of framing, zoals Maurice de Hond, Gijs van Dijk en Arnold Karskens. En schuwen niet om kritisch naar zichzelf te kijken en de discussie met elkaar aan te gaan. Ekiz: "We concludeerden dat we zelf ook framen, je bent nooit helemaal objectief."

Opschudding voor publicatie

De documentaire zorgde al voordat deze online kwam voor opschudding. Ekiz en Schaap maakten de reeks in eerste instantie voor BNNVARA. De omroep wilde de serie niet meer uitzenden, nadat Schaap een kerstpakket had verstuurd met chocozoenen met daarop een uitgeknipte blackface geplakt. De omroep vond dat een onsmakelijke grap en die reactie werd vervolgens onderdeel van de documentaire, waarop BNNVARA de reeks niet meer wilde uitzenden.

Ekiz: "Ik ben blij dat we er binnenkort vanaf zijn, ik ben er helemaal klaar mee. We hebben zoveel over ons heen gekregen en we gaan nog veel shit over ons heen krijgen. Veel mensen gaan er niet blij mee zijn."

De doe-het-zelf Dictatuur - nu uitgebracht bij Omroep MAX - is vanaf vandaag te bekijken op NPO Start.

#273 - Fidan Ekiz - MISCHA!

MISCHA!

Gelukkig zijn ze er nog: mensen die hun mond opendoen, hun visie, gedachten en dromen met ons delen. In MISCHA! gaat presentator Mischa Blok iedere maandag tot en met donderdagnacht tussen 01:00 en 02:00 uur op zoek naar de drijfveren van deze mensen. Luister alle afleveringen via https://www.nporadio1.nl/podca...

Ster advertentie
Ster advertentie