Cultuur & Media

De Hollandse droom van migrant Mustapha: kaasmaker worden

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De Hollandse droom van migrant Mustapha: kaasmaker worden

Mustapha was 25 jaar oud toen hij vier jaar geleden als Gambiaanse migrant aankwam in Amsterdam. Hij had ervoor kunnen kiezen om in Italië te blijven waar hij eerder woonde, maar daar wilde hij niet blijven, want Mustapha had een droom: hij wilde kaasmaker worden in Nederland. De grote vraag: kan hij eigenlijk wel kaas maken? En hoe hier een carrière op te bouwen zonder verblijfsvergunning?

#132 - Het beloofde kaasland - DOCS

Mustapha's droom

Maker Lieven Heeremans volgde Mustapha in zijn pogingen om zijn bijzondere ambities te verwezenlijken en maakte een portret van Mustapha door de ogen van de mensen die hem helpen. Want Mustapha’s droom kan alleen uitkomen met hulp van mensen die in zijn ambities geloven en van anderen die bereid zijn om op de juiste momenten een oogje toe te knijpen.

Een van Mustapha’s helpers is Elianne Schultz, medewerker van kerk De Nieuwe Stad in de Bijlmer. Ze leerde hem in 2019 kennen als een uitermate vrolijke jongen, maar dat bleek vooral buitenkant. Mustapha vertelde haar dat hij doodging van binnen, omdat er niets te doen was. Schultz: "Ik kan me dat goed voorstellen. Als je een jonge man bent en gezond, dan wil je gewoon werken."

Toen Schultz hoorde over Mustapha’s droom ging ze gelijk op onderzoek uit. Kon hij kaas maken als ze hem de juiste hulpmiddelen aan zou reiken? En was er wel vraag naar de bijzondere kaas die hij voor ogen had? Hoe meer ze te weten kwam, hoe meer ze overtuigd raakte dat zijn plan zou kunnen slagen.

foto: Suzan Doodeman

Geen papieren

Ook Dewi van Lieshout, die in 2020 haar kaasmakerij Delicaas startte, gelooft dat Mustapha iets bijzonders in huis heeft: "Het bleek snel dat hij alles in zich had om zelfstandig als kaasmaker te kunnen werken. Hij had in de jaren voor ik hem leerde kennen geleerd om kaas te maken in Italië. Daar had hij op een boerderij gewoond en gewerkt en echt kaas geleefd." Dewi besloot om Mustapha onder haar hoede te nemen. Maar het grotere probleem was nog niet opgelost, want hij had nog steeds geen papieren.

Toch zou het in theorie mogelijk moeten zijn voor Mustapha om hier te blijven, want sinds 2016 verstrekt Nederland 'startup visa' aan mensen die hier een bedrijf willen beginnen. Facilitator Johannes van den Akker hielp Mustapha bij het schrijven van een aanvraag, maar of het plan zal slagen is nog niet zeker. Van den Akker: "Er zijn zoveel mensen die een startup beginnen. Maar voor Mustapha is deze aanvraag de enige manier om hier te mogen blijven, op een haast existentiële manier. Die druk is best heftig."

Luister de nieuwe DOCS-aflevering: Het beloofde kaasland.

DOCS

Iedere week brengt DOCS persoonlijke, indringende documentaires over zeer uiteenlopende onderwerpen. Soms actueel, soms tijdloos, altijd bijzonder. De documentaires van DOCS zijn onder andere te horen in de NPO Luister app, of via de website of app van NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie