Cultuur & Media
AVROTROS

Waarom moeten we luisteren naar viruswappies?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom moeten we luisteren naar viruswappies?

Dr Kelder vindt het hoog tijd voor een gesprek over viruswappies, complotdenkers en klimaatontkenners. Socioloog dr. Jaron Harambam (KU Leuven) - die het overigens liever heeft over 'waarheidszoekers' - is te gast. Het moet eens afgelopen zijn met dat stereotyperen en denigrerende gepraat over complotdenkers, vindt hij. De nieuwe Jortcast luister je in je podcastapp, of hieronder:

#358 - Kap eens met dat stereotyperende geklets over viruswappies - De Jortcast

Dr Kelder: "Hoeveel procent van de mensen zit in die complotsfeer, weet je dat?"

Harambam: "Dat hangt ervan af hoe je die vraag stelt. In statistieken wisselt dat een beetje tussen die 10 en 50 procent van de bevolking, afhankelijk van de thematiek." Dat vindt dr Kelder nogal een grove schatting.

Het klassieke beeld van complotdenkers

Er moet volgens Harambam een belangrijk onderscheid gemaakt worden tussen een groep die denkt dat de officiële waarheid niet klopt en dat je de media/wetenschap/politiek moet wantrouwen, en een subdivisie van die groep die gelooft dat een groepje mensen achter de schermen de touwtjes in handen heeft - ook wel het klassieke beeld van complotdenkers.

In zijn boek The truth is out there haalt Harambam 18 verschillende vormen van complotdenken aan (e.g.: graancirkels, 9/11). Dr Kelder: "Er zit veel in, maar altijd nemen die complotdenkers een soort fatale afslag, en dan haak ik af."

De geloofwaardigheid van sommige complottheorieën kan heel snel veranderen, stelt Harambam. Wel binnen een jaar. Wat te denken van het verhaal dat het coronavirus in een lab is ontstaan? Zelfs Biden houdt zich daar nu mee bezig.

Ster advertentie
Ster advertentie