Cultuur & Media
VPRO

Caroline de Gruyter: 'Er is niet genoeg kennis over hoe Europa werkt'

foto: Thomas Sweertvaegher
  1. Nieuwschevron right
  2. Caroline de Gruyter: 'Er is niet genoeg kennis over hoe Europa werkt'

Caroline de Gruyter, die al sinds 1999 over het reilen en zeilen van de Europese Unie schrijft en haar columns gebundeld uitbracht, sprak bij Nooit Meer Slapen over de afstand die veelal wordt gevoeld als het gaat over Europa en de Europese Unie. "Mensen zijn heel erg voor of heel erg tegen, maar dat is vaak gebaseerd op sentimenten, niet op feiten."

Caroline de Gruyter (journalist) - Nooit meer slapen

Geen idee

Volgens De Gruyter komt die afstand gedeeltelijk door het gebrekkige onderwijs over de EU: "Ik wist ook het verschil tussen de Europese Raad en Europese Commissie niet toen ik begon. Ik voelde me een vrouw van de wereld en las heel veel, maar toen had ik een keer een diner met iemand uit de Europese Commissie en ik had geen idee waar die mensen eigenlijk mee bezig waren."

Er is volgens haar nog steeds te weinig aandacht voor hoe de EU in elkaar zit. Een goed voorbeeld is de toets die arbeidsmigranten moeten maken: "In het inburgeringsboek van Nederland staan maar twee paragrafen over de Europese Unie, de wereld die Nederland omringt. Eén gaat over de markt en de euro, en de andere over Amerika en de trans-Atlantische relaties. Die mensen moeten dan vervolgens met die geringe informatie gaan stemmen over iets als een associatieakkoord met Oekraïne."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Stroperig succes

Die gebrekkige kennis leidt tot misverstanden. Zo denken mensen vaak dat Europese regeringen de wetten van de EU trouw moeten volgen, maar in de werkelijkheid is dat andersom. "Rutte is ook wel erg goed in dit bevestigen, want die verschuilt zich vaak achter dat argument. In werkelijkheid hebben de lidstaten de macht. De Europese Commissie maakt slechts voorstellen die af en toe jaren in een la blijven liggen."

Juist deze stroperigheid maakt de EU een succes volgens De Gruyter. "Het is bedacht als handelsverbond zodat de grote machten niet met elkaar in oorlog zouden gaan. Juist het praten met elkaar over langere periodes maakt dat zo goed. Al dat praten is bedoeld om oorlog te voorkomen. We schieten nu met woorden, niet met munitie."

Gerelateerde podcast

Europa draait door

Europa draait door

Luister Nooit Meer Slapen op ieder moment van de dag

Nooit Meer Slapen is hét nachtelijke cultuurprogramma van de VPRO op NPO Radio 1 waarin elke werkdag een uur lang - van middernacht tot 01.00 uur - een inspirerende gast uit de kunst, cultuur of actualiteit wordt geïnterviewd over werk én leven.

Volg Nooit Meer Slapen op Instagram, en luister alle gesprekken, ook overdag, in NPO Luister of uw favoriete podcastapp.

Ster advertentie
Ster advertentie