Cultuur & Media
NOS

90 jaar en meer dan 100 kinderboeken, Dolf Verroen barst nog van de ideeën

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 90 jaar en meer dan 100 kinderboeken, Dolf Verroen barst nog van de ideeën

Hij heeft een carrière waar menig kinderboekenschrijver jaloers op kan zijn. Dolf Verroen begon met schrijven toen hij 14 was. Inmiddels is hij 90 en en heeft hij meer dan honderd boeken op zijn naam staan. En hij is nog lang niet klaar, vertelde hij in Met Het Oog Op Morgen.

Dolf Verroen won een Zilveren Griffel met zijn nieuwe boek

Zijn nieuwste boek werd bekroond met een Zilveren Griffel. Droomopa gaat over een jongetje dat logeert bij zijn opa en oma. Diezelfde nacht sterft zijn opa. "Dat roept natuurlijk een heleboel dingen op in het leven van de jongen", vertelt Verroen. "Hij heeft een sterke band met zijn opa."

Het boek gaat over de dood. Een thema dat Verroen zeker niet uit de weg gaat. "Kinderen denken ook veel na over de dood. Het wordt een beetje weggevaagd, maar het past toch heel erg in ons leven."

Leeftijdsloos

Qua leeftijd zit de schrijver dichterbij de opa dan bij het jongetje. Toch voelt hij zich meer verbonden met het kind dan met de oudere man. "Ik ben een beetje leeftijdsloos. Ik heb nog nooit mijn leeftijd gevoeld."

Mede zijn leeftijdsloosheid zorgt er al die jaren al voor dat Verroen geïnspireerd blijft. Hij wil dat kinderen plezier beleven aan zijn boeken. "Een boek is zoiets moois als je dat krijgt als kind. Je slaat het open en je gaat op avontuur. Je beleeft iets nieuws."

Over stoppen denkt hij nog lang niet na. "Ik krijg die vraag iedere keer", lacht Verroen. "Ik heb een heerlijk vak. Het is het mooiste vak en ik heb nog steeds ideeën."

Het is de vierde Zilveren Griffel voor een boek van Verroen. De Gouden Griffel heeft hij nog niet, maar dat zit hem niet dwars. "Ik heb zo'n mooie concurrentie en geweldige collega's. Al zou ik hem best willen hebben hoor!"

Ster advertentie
Ster advertentie