Cultuur & Media
NOSNTR

Gaan de culturele sector en horeca nu dan eindelijk open?

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Gaan de culturele sector en horeca nu dan eindelijk open?

De urgentie om te versoepelen lijkt ook bij het kabinet te zijn aangekomen. Staatssecretaris van Cultuur Uslu gaf vanochtend aan dat de sectoren zo snel mogelijk open moeten.

Gaan de horeca en culturele sector nu dan eindelijk open?

“Het zijn echt betere berichten", vertelt Rachèl van Olm in Nieuws & Co. Ze is blij met de woorden van de staatssecretaris en hoopt volgende week de deuren van haar theater Walhalla weer open kan gooien.

Actie

Van Olm denkt dat de politiek nu eindelijk begrijpt dat de sectoren open moeten. Afgelopen week kwam de culturele sector massaal in opstand. Zo gingen veel theaters voor één dag open als kapsalon of sportschool. Dat deden ze, omdat die ondernemingen wel open mochten. “We hebben ons twee jaar netjes gedragen. We wilden de culturele sector weer op de kaart zetten.” Ze vindt namelijk dat de sector wordt vergeten. “We worden elke keer als eerste gesloten en gaan pas als laatste weer open. We wilden hiermee een geluid afgeven. Ik denk dat de boodschap wel is aangekomen.”

Weer open

Toch zit er wel een eis aan het openen van de theaters. Zo ziet Van Olm het niet zitten om open te gaan terwijl ze anderhalve meter per gast moeten aanhouden. “Dan zit ik nog liever langer op mijn handen. Je moet samen het verhaal horen”, zegt ze. Een theater zoals Walhalla is erg klein, als ze dan minder mensen toe kunnen laten door de maatregelen, kunnen de kosten er niet uit gehaald worden. “Artiesten die wij hier krijgen, hebben al geen vlees op de botten. Die kun je echt niet betalen van vijftig man in de zaal.”

Water aan de lippen

Hoewel theater Walhalla nog wel even kan blijven bestaan, moet het niet al te lang gaan duren voordat de culturele sector weer volledig open kan. “We zijn creatief en we zingen het wel uit, maar er gaat veel kapot. Ik weet niet of dat dan volgende week is, over een aantal maanden of een aantal jaar. We doen ons best, maar het water staat ons aan de lippen.”

Ster advertentie
Ster advertentie