Cultuur & Media
MAX

Ron Kas viert 50 jaar Adres Onbekend in 2021

foto: De Perstribunefoto: De Perstribune
  1. Nieuwschevron right
  2. Ron Kas viert 50 jaar Adres Onbekend in 2021

Radiopresentator Ron Kas is al sinds 2002 het gezicht van het opsporingsprogramma Adres Onbekend. Komend jaar viert dat programma zijn vijftigjarig bestaan, waarmee het één van de langstlopende radioprogramma's van Nederland is.

In het programma proberen mensen elkaar terug te vinden. Dat gaat van een eventuele halfbroer tot het buurmeisje van vroeger. De crux heeft alles te maken met geheimen denkt presentator Ron Kas. "Heel veel mensen hebben geheimen, maar er bestaat kennelijk iets als een vertrouwde omgeving waar mensen het je toch durven toe te vertrouwen." Kas denkt dat Adres Onbekend zo'n vertrouwde omgeving kan bieden.

Dilemma's

Het programma zorgt voor flink wat dilemma's. Zo kan Kas zich een vrouw herinneren die overtuigd was van het feit dat ze bij de uitvaart van haar vader in 1999 een halfbroer heeft gezien. De man leek sprekend op haar vader, droeg een pak, een wit hemd en een gele stropdas. "Maar toen kregen we allemaal boze brieven van haar familie. Dat ze een beetje gek is. Later bleek dat er een taxibedrijf in de buurt was waar chauffeurs dit soort uniformen droegen. Maar ik hoop nog steeds dat die zoon opstaat!"

Het programma heeft ook veel te maken met wishful thinking. "Dat is altijd het dilemma met ons programma. Als je ergens naartoe wil dan vind je de weg daar naartoe ook, maar dat hoeft niet waar te zijn", legt Kas uit.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Geen taboes

In de loop der jaren heeft Kas veel zien veranderen in het programma. Vroeger moest hij naar eigen zeggen echt een stevig verhaal hebben, maar tegenwoordig kan het ook met kleinere aanleidingen. Daarnaast kennen mensen minder schaamte en zijn er nauwelijks taboes meer. Kas moet mensen soms zelfs remmen zodat ze niet te veel vertellen.

Het programma Adres Onbekend is elke zondag van 12:00 tot 14:00 uur te beluisteren op NPO Radio 5.

De Perstribune: Ron Kas

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie