Cultuur & Media

Omroep Zwart haalt 50.000 leden binnen: 'Onze missie is om ooit niet meer nodig te zijn'

NOSNTR
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Omroep Zwart haalt 50.000 leden binnen: 'Onze missie is om ooit niet meer nodig te zijn'

Omroep Zwart heeft naar eigen zeggen 50.000 betalende leden en daarmee is aan een belangrijke voorwaarde voldaan om toe te treden tot het publieke omroepbestel. "Dit is een ongekende mijlpaal", zegt oprichter Akwasi in Nieuws en Co.

Naast de Amsterdamse rapper Akwasi is filmregisseur Gianni Grot de initiatiefnemer van de omroep, die streeft naar "een juiste afspiegeling van de samenleving bij de publieke omroep, zowel voor als achter de schermen."

Voor Gianni Grot was het een verrassing dat deze mijlpaal al bereikt was. "We hadden er vertrouwen in dat het ging lukken, maar we zijn nu een soort sprint in gegaan als Usain Bolt."

"Wij benutten de campagne zoveel mogelijk vanuit onze social media en passen binnen de tijd," verklaart Akwasi de snelle groei. "En we werken veel samen met anderen. Zonder die samenwerking zijn we nergens. Hopelijk kunnen we dat binnenkort doen met de NPO."

Meer dan 50.000

Op de site van Omroep Zwart staat de ledenteller rond half vijf op 51.665 leden die allemaal 10 euro hebben betaald. Zwart moet nu een beleidsplan indienen bij het Commissariaat voor de Media. Uit dat plan moet blijken dat de aspirant-omroep iets toevoegt aan de bestaande programmering.

Het woord 'zwart' in de naam refereert aan "alle kleuren samen", aldus de omroep. "Zwart heeft vaak een negatieve connotatie: zwartgallig, zwartkijker. Terwijl het iets vrolijks kan zijn, iets moois." Ook wil de omroep mensen met verschillende opleidingen en ervaringen samenbrengen en "openstaan voor iets dat anders is, en iemand die anders is."

"Denk qua programma’s bijvoorbeeld aan een sportprogramma met vrouwen aan tafel. Dat ontbreekt vaak nog”, zegt oprichter Grot. “En we kijken met onze achterban naar wat er in het beleidsplan moet."

'Is het nodig?'

Op sociale media is niet iedereen fan van de nieuwe omroep. Maar dat betekent niet dat de oprichters de moed opgeven. "Iedereen is welkom. Wij staan ergens voor en iedereen die dat steunt is welkom in onze familie."

De omroep hoopt niet eeuwig in het publieke bestel te blijven. "Het zou heel mooi zijn als wij ooit niet meer nodig zouden zijn. Als andere omroepen ons nadoen, dan hebben we onze missie bereikt en kunnen wij onze omroep opheffen."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie